Hortensia i urne

Nå er vi nesten ferdig med opprydding etter våronna, i hvertfall såpass at jeg har tillatt meg å starte med litt hagepusler igjen. 🙂

Dere husker kanskje Jarles “brune hjørne”?
Han har ytret ønske om noe blått i den store jernurna. 
Jeg for min del hadde ønske om å ha noe eviggrønt, som kunne stå i flere år…
Så da har jeg prøvd å kombinere disse ønskene, noe jeg er ganske sikker på at kommer til å gå rett i dass, siden jeg ikke har for vane å klare og overvintre planter i urner.

Men jeg prøver…
Og valget falt på Hortensia og Eføy.

 

Først la jeg duk i bunnen og deretter fylte jeg et lag med lecakuler før jeg fylte opp med rododendron jord. Rododendronjord fordi den er “sur” og jeg har et ønske om at Hortensia`n skal forbli blå.
Deretter plantet jeg tre Hortensia og 10 Eføy rundt kanten.

Planen er nå at Eføyen skal vokse seg stor og henge over kanten. Men Eføy liker visst ikke å ligge inntil kald jern på vinteren, så det kan bli spennende å se hvordan det går til neste år. 

Ble det ikke lekkert!

I tillegg har jeg nå fått plantet en Klatrehortensia bak det gamle jernvinduet…

Og etter bare noen dager har den begynt å finne veien ut…
Herlig vel! :-))

Planen her er at den skal klatre ut og oppover stammen.
Det blir spennende å se om den vil det samme som meg!

I dag har jeg vært på hagesenteret og kjøpt flere stauder som jeg skal kose meg med å plante i morgen!
Du verden som jeg koser meg om dagen!!!

Tipper det er flere enn meg som synes det er deilig å komme i gang med hagepusler? :-))

Ofte når jeg planter bruker jeg å Google det som skal plantes for å prøve å gjøre det så riktig som mulig. Jeg har nemlig kjøpt og plantet maaange planter som ikke akkurat har vært vellykket. Og det blir ganske kostbart i lengden…

Så for de som har lyst til å lære litt om Hortensia kan jeg dele litt av infoen jeg fant:

Slik lykkes du med Hagehortensia

Det er få planter som kan konkurrere med en blomstrende Hortensia. Utvalget av Hortensia er stort og bredt, og spenner fra små potteplanter til klatrende varianter. Hortensiaen kan dyrkes som små og lave stueplanter eller som uteplanter både i potter og utplantet i hagen. Hagehortensia, Hydrangea machropylla, blir omtrent en meter høy og vokser som en tett, rund busk.

Vokseplass:
De fleste hortensiaer trives best i halvskygge eller sol. Står de i sterk sol midt på dagen så kan de bli slappe selv om de har nok fuktighet i jorda. De reiser seg igjen når temperaturen synker, men for å unngå dette stressmomentet kan det være lurt å beskytte de mot den varmeste sola på dagen. Spesielt for ?Forever & Ever? og ?Endless Summer? kan dette være viktig.

 

Blomstring:
Å få Hortensia til å blomstre igjen kan være vanskelig. De danner blomsteranlegg året før. Når nattetemperaturen faller under 15-16 grader bør man ikke gjødsle mer, og vanne sparsomt. Vegetativ vekst bør minske så blomsterdannelsen får prioritet. Dekk planten med torv oppover stammen og dekk til med løv, grankvister og lignende. Det beste er å dekke til hele planten. La det stå tildekket så lenge det er fare for sterk frost på vårparten. De nye skuddene har kanskje begynt å spire og de er skjøre, så ha is i magen.

Jordforhold:
Jorden skal være løs, porøs og humusrik.

Vannbehov:
Hortensia er en plante som liker jevnt fuktig jord, så pass på at planten ikke tørker ut ved å vanne jevnlig. Det er meget viktig å vanne planten på tørre og solfylte sommerdager. Men husk at de ikke liker å stå i vann.

Næringsbehov:
Mange har god erfaring med kugjødselkompost. Den kan brukes alene eller i tillegg til langtidsvirkende balansert gjødsel. Benytt gjerne gjødsel for surjordsplanter for å sikre god næring til jorden. Det er meget viktig at du ikke kalker hvis du ønsker å beholde blåfargen på din Hortensia. Hvilken farge planten får avhenger av surhetsgraden i jorda i kombinasjon med tilgengelighet av aluminium. I nøytral eller svakt sur jord kan blå blomster gå over til rosa eller røde, mens surere jord gir blomstene en blålig eller lilla farge. Hvite sorter endrer ikke farge.

Hortensia som også blomstrer på årsskudd, og som er klipt/fryst ned på våren bør drives raskt fram med ukentlig gjødsling. Når den har fått størrelsen den trenger for å kunne blomstre, bør man gi den en næring som er rik på fosfor og fattig på nitrogen. Fosfor er bra for blomstersettingen.

Beskjæring:
Når hortensiaen har avblomstret er tiden inne for å beskjære den. Det er viktig at du ikke venter for lenge da hortensia setter knopp året før blomstring. Dersom du beskjærer de for sent om høsten, eller på våren, vil du miste blomstringen det året. Blomstersettingen skjer når nattetemperaturen faller under 15-16 grader, så beskjæring etter dette tidspunktet bør unngås.

Nye sorter:
Det har kommet nye sorter på markedet som også blomstrer på årsskudd. Hydrangea ?For Ever & Ever? og ?Endless Summer? er slike sorter. Fryser de tilbake vil du kun få en blomstring sent på sommeren, hvis ikke, kan de glede deg med blomster også tidligere på sommeren.

Følg rådene for stell nøye og unngå beskjæring de første årene, ikke klipp visne blomsterhoder heller. Fryser de mye tilbake er det lurt å drive de fram til den størrelsen de trenger for å begynne å danne blomsteranlegg så raskt som mulig. Gå deretter over til næring som fremmer blomsterdannelse.

Planting:
Skal du plante Hortsensia ut i hagen, er det viktig at du før utplanting holder den fuktig og plasserer den på et lunt og skyggefullt sted vekk fra direkte sollys og vind. Grav et hull som er like dypt som rotballen og minst 2 ganger diameteren så bred. Løsne røttene og klipp gjerne de ytre røttene for å bryte eventuell ringvekst hos røttene.  Bland kugjødselkompost i jorden og vann godt før du setter planten i hullet. Fyll opp med jord. Dekk til hullet slik at det så vidt dekker toppen av rotballen til planten. Vann godt og pass på at planten får nok vann de første ukene etter utplanting.

12 kommentarer
    1. Så fint det ble med blå hortensiaen i den flotte rustikke urna, og med eføy ned langs kantene!
      Jeg hadde en fin økt sist helg, med luking og gjlødsling her, men nå snør det, skikkelig nedtur her…..Men heldigvis er det meldt bedre vær over helga, så da kan jeg trå til igjen 🙂
      Ønsker deg god helg!

    2. Det ble virkelig flott. Klatre Hortensiane er jo veldog villige så regner med at den kryper ut og opp.
      Urnen din ble flott uten tvil. Greit å vite at de ikke er glad i kalde ting om vinteren da.:)

    3. Åshild: Ja, ja… Det er vel sånn at bor man i Norge, så må man kanskje plante deretter.
      Den blir i hvert fall fin i år, får jeg håpe. 🙂
      Husker min bestemor hadde blå Hortensia i sin hage, men jeg aner jo ikke hvilket slag det var.
      Vakkert er det lell 🙂
      Line

    4. Det som står om Hortensia her er om Hagehortensia, den ligner ganske mye på Stuehortensia og blomstrer på årsskuddene. Her hos oss er sommeren så kort at den aldri kommer i blomstring igjen.
      Derimot har jeg mange Buskhortensia som blomstrer på gamle greiner, men så vidt jeg vet er det ingen blå av dem.

    5. Hei Line. Så vakkert!!! Dere er så flinke. Skulle gjerne hatt noen råd av deg…..Nå som vi har kjøpt landsted i Rakkestad, hvor Rådyrene spiser alt??? og Elgen alle eplene…..Kos dere, vi snakkes. Og kanskje du kunne være en liten rådgiver når det passer??? Klem fra “søstra” di

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg