Hagen 2015

Rosebuen


Hei og god kveld mine kjære bloggevenner!

Her raser tiden av sted, og jeg har egentlig såååå mye å fortelle! Minstejenta har nå forlatt rede og reist til USA for å jobbe hos Disney på Epocot senteret i et helt år. Mellomstejenta har flytta i leilighet, og eldstejenta har kjøpt seg hus sammen med sin utkårede. ♥ ♥ ♥

Her i hagen skammer jeg meg over årets innsats. Det skulle vært vannet og gjødslet MYE mer enn jeg har gjort, derfor vokser det heller ikke helt så bra som jeg ønsker...

Men det er tross alt stor forskjell fra i fjor, da vi satt opp rosebuen og plantet.
Når man tenker på at det i fjor bare var en skråning med ugress, er det jo tross alt ikke så ille. Klematis, roser, sommerfuglbusk, prydkattemynte og krypbusker vokser seg frem, litt etter litt!

Med ønske om en ny fin uke til dere alle...
 

Nei, dette går ikke!

Det finnes ikke en sjanse om at jeg har tålmodighet til at plantene skal gro seg store! Det sies så fint at man skal plante med en viss planteavstand slik at plantene får plass til å utvikle seg. Men fyttirakkern! Det har ikke jeg tid og ork til.

Når jeg har vært borte i to uker og dette er det som møtte meg...Ugress, ugress og mer ugress!
Og dette er tredje gang jeg luker her siden jeg plantet for 1,5 måned siden.

Så nå har jeg bestemt meg...En siste runde med luking før jeg planter tett i tett...


Resultatet etter et besøk på Dyhre gartneri i Moss, ble 6 nye roser (The Fairy) ble plantet sammen tre og tre.

Georginene ble satt sammen tre og tre, det samme ble gjort med de tre rosene Clair Renaissance. De svarte feltene skal også bli fylt opp. Jeg har bare ikke helt bestemte meg for hva jeg vil ha der. Men jeg har noen tuer med både kattemynte og lavendel stående. Kanskje det kunne passe.


Tre silkepeoner Lilian Wild som stod hver for seg ble også flyttet i sammen.Og i kampens hete ble det ikke tatt hensyn til blomstring eller ei. Flyttes skulle de stort sett alle sammen!Sommerastersen blomstrer godt, og de står tett og fint, så de får lov til å bli stående...


Disse fargeklattene har jeg sådd selv, og utrolig nok har de klart seg, selv om de sto alt for lenge i de stakkars små pottene sine...


Georginene ble enda flottere når de kom i sammen...

Gresset skulle vært klipt, men siden været her ikke akkurat har vært sol og pent vær, mer regn -  les "foss i fritt fall", så får vel gresset bare vokse litt til...Så det jeg konkluderer med, er at herved skal jeg ikke plante en og en plante spredt, men plante tett i tett, slik at ugresset ikke slipper til!
Men det er jo det som er så fint med å holde på i hagen. Man lærer litt nytt hvert eneste år...

Vi har fremdeles ferie og i dag skinner solen igjen. Så da skal det nok bli en liten tur i hagen kan jeg tenke meg. Kanskje vi får klipt gresset også...
 
Med ønske om en FIN dag!

#TheFairy #hage #ugress #roser #ClairRenaissance #peon #LilianWild #sommerasters #blomsterTråkkheller og nytt blomsterbedEtter å ha gravd, pukket og lagt kantstein, vendt jord og fylt på jord, så kom endelig det som jeg synes er det morsomste! Ja, for egentlig så synes jeg at grunnarbeider er noe av det kjedeligste som finnes. Som regel koster det penger, og i tillegg er det tungt, og på toppen av det hele, så synes det ikke etterpå! Er det rart jeg syns det er tregt? :-)


Men dette her er gøy!

Vi ønsket oss en liten sti fra gårdsplassen til rosebuen. Og tråkkheller ble løsningen vi falt for her.
Hellene ble lagt ut, gresset ble fjernet og hullene ble delvis fylt opp med singel, for at de skulle ligge stabilt i flukt med gresset.

Dermed har vi fått en markert sti fra gårdsplassen og bort til rosebuen, akkurat slik vi ønsket oss.


Og mens Jarle la tråkkhellene så plantet jeg...
Her er det selvsådde sommer asters i pastellfarger, rosa georginer, hvite peoner og aprikosefargede roser...

Tror det kan bli riktig så fint i sammen!Egentlig hadde jeg også tenkt å flytte en del forskjellige stauder inn i dette bedet, men nå synes jeg det ble fint som det er. Når dette får grodd seg litt til, vil det kanskje være nok i bedet?


Hmmm... Vi får se...

Vi har det jo ikke travelt heller. Og jeg vet det er best, og plantene vil nok gjerne, at jeg venter til høsten eller neste vår, før jeg graver de opp. Nå står de jo å strutter på plassen sin, snart klare til å springe ut i full blomst.

Så da blir det nok slik en stund til, tenker jeg.

I kveld skal vi passe våre to flotte nevøer, og leken går for fullt! :-)

Med ønske om en riktig god helg...

#hage #rose #pelargonia #georgine #blomsterbed #granitt #kanstein #blomster #hageglede

Kantstein av granittDa var vi godt i gang med neste prosjekt i hagen. Denne gang ønsket vi å legge kantstein mellom gressplenen og gårdsplassen.
Tidligere har vi lagt stein ned hele bakken, men kun på den ene siden. Nå er vi endelig i gang med den andre siden.

Når man har kommet seg opp den bratte bakken vår, er dette noe av det du ser... Foruten om en logrende glad hund, er det en gressplen som vokser ut i gårdsplassen.


Og dette skal vi få bukt med nå...Gresset i skråningen ble fjernet. Her er planen å lage et blomsterbed, siden det er så upraktisk å klippe gresset og at jeg nesten får nervøst sammenbrudd i frykt for at gressklipperen skal velte.


Så skal det graves en grøft...Og jeg sier det igjen...


Vår viktigste hageredskap...Er gravemaskinen! ♥
Jeg tør ikke en gang å tenke på hvor mange timer det hadde vært med en håndskuffe!

Et langt tau og en hageslange ble lagt ut for å se hvordan buen skulle bli.

Granittstein og mørtel er på plass...


Høyder skal tas, slik at kantsteinene blir i lik høyde som de på andre siden av veien...

Og undertegnede er for øyeblikket en "kikkert-jente"...Alltid kjekt å være to.


Kantsteinen ble lagt i pukk og singel og mørtel, før vi "pakket inn" steinene med mer mørtel...


Jarle tilpasser steinene som skal brukes til inngangen til den påtenkte gangstien...


Og etter at Jarle en sånn ca 100 ganger forklarte meg hvordan jeg skulle grave og sette ned side-steinene, klarte jeg det! :-)


Og slik ble det...Etter et par kvelder var steinene i den øverste delen lagt...

Og jeg kunne endelig starte å rette opp kantene på gresset...


Vende litt i jorden (det skal sies at her tok Jarle - med de sterke musklene - den største jobben)...


Og så ble det fylt opp med mer jord...
Nå er det klart for neste etappe, som er å plante i det nye bedet og legge tråkkheller bort mot pergolaen i enden.
Noen av plantene er kjøpt og står klare, mens andre skal flyttes fra en annen plass i hagen.

Nå kan dere tro at det er en fornøyd Line i "Huset på landet"... ♥

#hage #granitt #kantstein


Tante Ragnas blå krakk...


Det hele startet faktisk med at Jarle skulle rydde verkstedet...
Siden jeg er av den "ikke kast/kjekt å ha typen - ble jeg forvist fra låven under den, for meg, dramatiske ryddeperioden.

Men siden vi alltid har pauser når vi jobber, ble jeg invitert på kaffe hos ryddeansvarlige på låven.  Og det var DA jeg så den. Det gamle blå vidunderet... Og den stakkars krakken lå der halvt begravd på hengeren full av søppel, på vei til de evige jaktmarker! I det jeg passerte hengeren snappet jeg den til meg, og bar den rett opp i hageboden. Der var den trygg!

Tenke seg, kaste den gamle krakken til tante-Ragna! Nesten 100 år gammel! Gale, gale mann!
Så  heldigvis ble krakken reddet, og med ett startet tankene å svirre rundt... Hva den skulle brukes til? Hvor skal den stå? Hmmm... Tenke, tenke... Og dagene gikk.Og så etter en tur på postkontoret gikk jeg ikke forbi blomsterbutikke ved siden av. Og DA kom løsningen! For der fant jeg en herlig turkis blomsterpotte!

Yes! Dette var lurt tenkte jeg. Da "tar jeg igjen" den blå/turkise fargen. Det er fint å "ta igjen" farger har jeg hørt...


Så her står`n å tar igjen...

Med den herligste blåslitte malingen...


I sammen med de blå Afrikaliljene i den gamle potetkassen...
Og rosa Pelargonia...Den gamle sink-kanna...


Til glede for oss, med utsikt rett fra kjøkkenvinduet...
Og den skal jeg ha glede av i mange, mange år... ♥#hage #blåkrakk #fargeihagen #afrikalilje #hortensia #blomster #pyntihagen #nostalgi

En gammel hestekjærra fylt med blomster


Når man bor en gård fra "gamle-dager" kan det hende man er så heldig å ha gamle gjenstander man kanskje kan bruke til noe. Ofte blir det gamle stuet bort, for at man skal ta vare på det. Og det kan jo være fint... Men - her hos oss, ønsker vi å ha glede av det mens vi er her. Selv om ting helt sikkert blir mer ødelagt når det står ute i vær og vind, så får i hvert fall vi glede av det.

Som for eksempel den gamle hestekjærra (eller møkkakjærra som jeg har hørt de "gamle" kalle den). Den har stått ute så lenge jeg kan huske, og var i ganske dårlig forfatning. Men vi så potensiale i den og fylte den opp med jord og plantet en haug med roser og pelargonia i den.

Det var for 4 år siden...

Så gikk det kun til året etter, så var kjærra i så dårlig forfatning, at vi måtte demontere den, og  etter beste evne prøve å få skikk på den igjen.

Det gikk ganske så bra, så da neste sommer kom var den full av blomster igjen...

Vi har plantet masse forskjellig, og prøver stadig noe nytt...
I år har vi plantet to-fargede verbena i rosa og lilla. I tillegge står det salvie fra i fjor, som jeg håper snart kommer med masse flotte blålilla blomster.


Jeg kjenner at jeg blir glad av å se de gamle slitte delene, og tenker at den har en gang blitt brukt i det daglige liv.Den står nok litt skyggefullt, men jeg håper at det skal bugne i en flott blomsterprakt i år, allikevel.

Så da står den der da, til glede for oss og alle som går forbi. Det er vel bedre det enn innestengt i en låve?

Om du har lyst til å se hvordan vi restaurerte kjærra kan du trykke her.

Med ønske om en riktig god helg!
#hage #blomster #kjærre #hageglede #restaureringavgamleting #vogn

Kanting med betongstein og skifer


Siden vi sakte men sikkert nærmer oss 50-åra er planen å gjøre hverdagen og vedlikeholdet av hagen noe enklere (siden vi allerede nå har begynt å få "gammelmanns-lyder" les: "stønner" når vi reiser oss opp, stive og støle, etter pausene).

Så en av tingene vi prøver på, er å slippe å gå med kantklipperen mer enn nødvendig. Derfor har vi nå lagt belegningsstein langs kantene i deler av hagen.


Vel... "Vi" er det kanskje ikke riktig å si her, siden jeg ikke har tatt i en eneste stein...

Men Jarle derimot...
Han har jobbet som en helt!  De siste dagene har han lagt på knea i hagen og vært stein-legger, mens jeg har kost meg med å  plante og lage nytt "miljø" i skogkanten.


Vi ble enig om at kantsteiner ville være praktisk ved gressklipping. Jeg skal altså nå slippe å gå med kantklipperen. Og det er fint! For da får jeg jo mer tid til " å lukte på blommorna".


Her er det ferdig langs muren...


Så skal han fortsette til venstre for trappen...
Og da startet diskusjonen...
Tror du ikke den mannen forlangte at jeg skulle fjerne plantene i bedet langs fjellet.

Selv om jeg prøvde etter beste evne å få han til å legge kantsteinene utenfor blomsterbedet, fikk jeg til svar at det var det dummeste han hadde hørt. Han skulle visst legge steinene slik at buene passet til hverandre både i sving og i høyden. Så beskjeden var klar: Plantene måtte opp! Enten av meg, eller av han.

Og da var det bare å løpe å hente spaden.
For at han skulle spa opp de stakkars uskyldige plantene, det kunne jeg ikke gamble på at skulle gå bra.

Opp kom plantene og ned kom steinene.

Her foran trappen skal han legge en liten skiferplatting,

Skiferen som er brukt her er faktisk fra en tidligere vinterhage på Sykehuset i Fredrikstad. Blant annet skulle all skiferen den gang fjernes og kastes, og da var det godt at min pappa tok vare på skiferen, da de hadde jobben med å rive og fjerne den.
Skiferen lå først i hagen til mine foreldre, før de så bygde seg tre-veranda.. For oss er det godt å slippe å kjøpe og gode minner å bruke disse...Et avbrekk med belegningsstein midt i buen, gjorde seg.

Og så ble det klart til at jeg skulle få sette plantene tilbake...Den store Hostaen som sto på hjørne, ble med ett delt i tre, da det ikke var plass til den store klumpen på hjørnet igjen.
I midten står bronseblad, og helt innerst ved trappen står en liten duftjasmin.

Jeg håper virkelig at de har god nok plass til å trives, selv om bedet har blitt litt smalere.


Mens jeg plantet, fortsatte Jarle med steinen...


Området rundt bjørka har alltid vært et problemområde.
Gresset vokser høyt inntil treet, og jeg glemmer selvfølgelig stadig å klippe der. Det er jo i grunnen derfor det vokser seg høyt... :-) 

Så startet jobben med å fylle på med jord. Og da ble jeg invitert med på laget igjen...

Nå skulle det spas og trilles jord... Pust, pes, sukk, stønn...
Og rakes og rakes...


Og til slutt så nytt gress og tromle over.Etter mange, mange trillebor-lass med jord og raking og såing i stiv kuling, kunne vi fornøyde se oss ferdig og ønske regnet velkommen.

Det er jammen godt vi slipper den varmen som sommeren kan tilby. Det er jo mye bedre å jobbe i tykt tøy og med lue på!


#hage #belegningsstein #kantstein #skifer #vedlikeholdsfrihage

Et vedlikeholdsfritt hjørneNår man har bygd hus i skogen, så må man kanskje regne med at jordforholdene ikke er helt på topp, og naturlig nok har det derfor krevd mange, mange lass med matjord, for å få litt skikk på den. Men på noen steder har vi nok ikke vært rause nok, så da blir det fort et område hvor det ikke gror som det skal.

Klart vi kunne kjørt på mer jord, for å få gresset til å gro bedre, men det er så upraktisk med gressklipping inne i mellom trærne, så her var det på sin plass å gjøre noe... 
Det er faktisk ganske kjekt å ha slike områder i hagen når man er så ustrukturert som undertegnede. For stående hadde jeg flere impulskjøp, både fra Hagemessen og besøk på hagesenteret... (Om min kjære mann skulle lese dette...Neida, Jarle! Jeg bare tøyser! Alt jeg kjøper har en tiltenkt plass i hagen, selvfølgelig!!!)Her har jeg plantet to rododendron, et minigrantre og en magnolia. En hengepil ble flyttet fra en annen plassering i hagen...


Samtidig har jeg gravd ned en vannslange som er koblet til dryppslangen i blomsterbedet...

Det er kjekt å hjelpe blomstene litt med vann, med tanke på at blomsterbedet er plassert på et hav av fururøtter.


Og da alt var i jorden...


Var det frem med barkduken og 15 sekker med bark...

For å "bryte" litt la jeg en sti av skifer, som vi hadde igjen fra da vi la plattingen.
Vanligvis jobber "Knoll og Tott" sammen, men her har jeg måttet klare meg på egenhånd. Jarle har nemlig vært veldig opptatt med å fullføre prosjektet ved den "røde muren". Og det blir både praktisk og riktig SÅ fint!

Her skinner solen og jeg gleder meg til nok en dag i hagen.

God søndag!


#hage #skifer #gangsti #magnolia #rododendron #bark #vedlikeholdsfrihage

Nye møbler i smijernslysthuset.

Den gamle krakke som stod i smijernslysthuset, har sett sine bedre dager, og rett og slett rustet i stykker.
Dermed har selvfølgelig diskusjonen gått for fullt i heimen om hva den skulle erstattes med...

Det er ikke det at vi akkurat tilbringer så mye tid sittende inne i der, men allikevel er det jo hyggelig at det er pent der. Og OM vi ønsker å sitte der - ja da skal det jo være ok å sitte også.

På hagemessen kom vi over to stoler og et bord som vi begge syntes var fine, og da var ikke veien hjem lang, for det møblementet!


Klatrerosene i hjørnene hat latt vente på seg i år. Kanskje har det vært for lite sol, og litt for kaldt?Og så har jeg helt sikkert ikke klipt de ned riktig fra de var nye... Sukk. Og jeg som til og med meldte meg inn i roseforeningen, for å lære slikt. Men det hjelper jo ikke noe særlig når en ikke leser medlemsbladene, og ikke deltar på verken dugnad eller møter.


Men i blomsterbedet ved skogkanten strutter det av liv!Hønene står der som om de var lagd av stål... :-)
Og bålpanna har enda ikke fått sin endelig plassering, så den får stå der en stund til...


Men her dere! Her har en liten kjøttmeis flyttet inn...
Og det er stas kan dere tro!


Ha en fin-fin dag.

#hage #lysthus #hagemøbler #roser #blomster #stauder #høner #bålpanne

Utålmodigheten selv...


Jern-urna med Hortensia fra i fjor, stod i våres sto full av nye skudd, men de gikk dessverre dukken da det kom et snøfall helt på tampen.
En av tre klarte seg, men nå har jeg gått og sett på de, og klarer ikke å vente på at de skal komme seg, og blomstre kanskje sent på sommeren, om de i det hele tatt har noen blomstring i vente. 

Dermed brast tålmodigheten min, og jeg kjøpte nye...De gamle ble plassert "på vent" i komposten, men de nye...


De står der så flotte og fine og blomstrer foran syrintreet som er full av knopper...Og Rododendroen står der ved siden av og det er rett før den setter i gang med sin blomstring...Herlig!


Og bak det gamle vinduet kommer klatrehortensia`n med nye utspring både gjennom og bak glasset...
Pinsen har for oss vært en deilig langhelg hvor det meste av tiden har vært tilbragt i hagen.

Jeg kjenner at slike langhelger er som skapt for oss, og skulle så gjerne hatt flere av de. Men, sånn er det vel for flere tenker jeg. Godt vi har mange, lange og lyse kvelder foran oss! :-)

En god ny uke ønskes fra oss...

#hage #hortensia #jernurne #gammeltvindu #syrin #rododendron

Vedligeholdsfritt bed er tingen!


Da er endelig muren og det nye plantemiljøet ferdig!
Målet vårt er å lage forskjellig miljøer i hagen. Og er de såkalt vedlikeholdsfrie er det et stort pluss!

Her hvor dette nye bedet er anlagt, har det tidligere vært en stor furu som har stått, sammen med alle mulig ulumskheter.

Furua ble felt, rota sto igjen, og det var et evig vedlikeholdsproblem med å klippe gress som vokste opp overalt i mellom rota, steiner og ullent terreng.

Nå er muren ferdig, jord fylt på, så har vi plantet og pyntet slik vi trodde kunne bli fint...

Den øverste dele er den såkalte "vannavdelingen".
Her har vi satt opp en vannfontene. Plantet noe som vi synes passet inn...

Blant annet Pennisetum rubrum, som dessverre er en ettårig plante. Men pytt, pytt... Lekker i år i hvert fall!


Det langbladete underet på hjørnet her, er en plante vi kjøpte i fjor, med tanke på dette bedet. Og utrolignok har jeg klart å holde den i livet gjennom hele vinteren!
Det er så utrolig så Jarle lurer på om den kanskje er laget av plast... !
Et øyeblikk jeg var borte fra prosjektet, og Jarle hadde pyntet opp med "evighetsrosene"...


Her har vi planet en Villhassel "Corrulys acallana contorta" og en Azalea "Japonica" som har grønne blader også gjennom vinteren...
Og det gamle trilleborhjulet som Jarle har arvet etter besteforeldre (mormor og Bombom) fikk hedersplassen midt i bedet! ♥


Nå gjenstår å legge kantstein rundt kanten, fylle på med jord og så ny gressplen rundt kanten, så anser vi oss ferdig med nok et av våre prosjekter...
I morgen satser vi på pent vær og at arbeidslysten er like god!

Skulle kanskje strøket litt tøy også...


#hage #asak #støttemur #Villhassel #Corrulysacallanacontorta #Azalea #Japonica #Pennisetumrubrum #vannfontene #vedlikeholdsfrihage #gress #pyntihagen #jernroser #jernfugler #jern i hagenNy støttemur av Asak steiner


Nå begynner det å ta form her...

Utfordringen med å ha stor hage hvor det kryr av skråninger,  er at man også da trenger støttemurer.
I fjor lagde vi skiferplatting nedenfor verandaen og ny trapp ned skråningen.
Ugresset ble fjernet, ny jord fylt på - og til slutt ble det plantet.
 
Slik så det ut i førsten av juni 2014:
Gress og ugress, steiner og fjell...


Verken lettstelt eller vakkert...


Så da plattingen og trappa var ferdig, startet jobben med området på nedsiden av skråningen...Det er en STOR glede å ha en gravemaskin når man skal ruske i jord, stein og røtter...

Så startet arbeidet med støttemuren... Først gravde vi en grøft som ble fylt med pukk. Deretter ble de underste steinen støpt fast...Bak muren hadde vi grunnmursplast, før vi fylte jord inntil muren...


Så kom vinteren...

Og våren...

Da startet jobben med å ta bort alle steinene i jorda.

Jarle har lagd ferdig muren, den nederste delen av jorden er nå så å si fri for stein og vi har startet med det morsomste...Planting...

Her i den nederste delen har vi satt tre Festuca "Intense Blue", dekket så området rundt med duk, før vi fylte opp med mørk grå/sort pukk fra Moss...
(I Fredrikstad har vi bare lysgrå pukk og stein)
I dag skal det plantes og gjøres ferdig. Og du kan tro vi synes det blir fint!

Gleder meg til å vise dere resultatet.

Ha en strålende Pinse! 

#hage #støttemur #asak #festucaDet er snart sommer når krukker fylles med planter og blomster!


Oj, oj, oj. Som tiden flyr når man har det gøy!

Vi er i full gang med flere prosjekter. Men Jarle hoppa av litt, etter at jeg midt i våronna kom i skade av å si til Jarle " Du roter så jæv..."  Så har han virkelig gått løs på verkstedet, og ryddet, kastet gammelt skrot, satt opp nye reoler og virkelig fått orden alt som befant seg i verkstedet. Så Jarle... Jeg tar det tilbake! Og: "Jarle! Du er så flink til å rydde du!!!"  :-) Nå må du komme og holde på sammen med meg i hagen igjen!

Så jeg har altså vært alene i hagen en stund. Og det å spa jord er faktisk ganske tungt. Pust, og pes, og stønn... 

Innimellom slagene har jeg nå fått plantet noen sommerblomster. Selv om jeg lover meg selv hvert år at i år skal jeg IKKE ha for mange urner med blomster, så løser jeg det i år ved jeg planter litt grønne vekster i stedet... Akkurat som om det hjelper på vannings-mengden!
Potetkassene har kommet frem fra vinterdvale, og er i ferd med å fylles opp.Ved siden av står denne lekre eføyen som klatrer i en ball av kvist. ♥ ♥ ♥


Så var det at jeg bare skulle på posten en dag, og dermed gikk jeg forbi en blomsterbutikk... Eller forresten... Det gjorde jeg ikke. Jeg går sjelden forbi en blomsterbutikk!
Jeg gikk selvfølgelig inn, kjøpte en (eller fem) rustne urner, en syrin og noen sommerblomster.


Så gikk jeg ikke forbi en annen blomsterbutikk.
Der hadde de rustne høner som selvfølgelig heller bør tilbringe livet på landet, enn i en butikk i byen!Så måtte jeg på posten igjen da...
Og slik går no dagan... :-)
#potetkasser #urner #rust #roser #lavendel #hage #sommer

Litt oppfriskning av skråningeneTomten vi bor på er veldig både bratt og uhåndterlig flere plasser. De fleste av skråningene har vi valgt å bare og plante busker.  Det skulle være "vedlikeholdsfritt", men selvfølgelig er det ikke det.

Selv om vi har brukt duk under barken, så vokser det ugress i topplaget. Men for all del, det blir ikke mye luking.

I helgen har vi fått rusket litt i tre av skråningene...Først startet det med at jeg dro og fylte opp bilen med barksekker. Og da snakker vi så full bil at baksetene også var fylt opp!
Og hvis dere lurer på om jeg fikk kjeft av Jarle da han så det? Så kan jeg bekrefte det. :-)

Men barkesekker er enkle å bruke. Og det blir jo så fint.


Jarle har derimot en annen plan...Men det er jo så mye lettere for han, siden han er så høy og har så lange armer. Han rekker jo helt opp på toppen med spaden, uten særlig anstrengelser. 

Men når sannheten skal frem må jeg jo innrømme det var Jarle som bar ut sekkene av bilen og la de i hagen... Jeg bare snittet de opp og tømte det ut.
Og med så mye bark som vi skulle ha nå, er det ikke akkurat butikk med sekker. Så jeg fant meg en spade og la ut bark nede i skråningen.

Etter litt raking ble det riktig så pent.

I dag skinner solen og det blåser fra nord. Det betyr at vi har det lunt og fint, og dermed blir det hage-dag på meg. Jeg var på kundekveld hos Lise i Fredrikstad blomster i går kveld. Og jeg gikk selvfølgelig ikke tomhendt derifra, så da har jeg jo litt ekstra å pusle med i dag...


Ha en FIN dag!#hage #bark #skråning

Herding av overvintrede sommerblomsterEndelig! Kan jeg høre blomstene juble i kor! :-)
Jeg tipper at det er for blomstene slik som det er for kuene når de blir sluppet ut etter en lang vinter på båsen. Jeg synes jeg kan høre de jubler! :-)


Herdingen skal helst starte i skyggen, for så og la plantene gradvis utsettes for sol.
Det sies at det tar ca en uke for plantene å bygge opp solkrem nok til å ikke bli solbrent.

Jeg starter med å sette plantene ut noen timer hver dag...


Og vær obs på vinden!
Vårvinden kan være mye kaldere enn hva gradestokken viser.


Her hos oss bruker sommerblomstene og bli "frigitt" til 17. mai, men siden det da fremdeles er fare for frostnetter, passer jeg godt på de. Da dekker jeg til de største og bærer de mindre inntil husveggen eller inn i garasjen. Det er jo fryktelig kjedelig om de skulle bli skadet nå, når jeg har vært så flink å stelle de hele vinteren!


Men Engeltrompetene har ikke fått slippe ut enda.
For det første er de tunge som bly, så jeg er helt avhengig av hjelp til disse.
Og det å drive å bære de ut og inn hver dag, kan fort by på langtidssykemelding på grunn av oppståtte ryggskader, og DET kan ikke risikeres i denne tiden av året. Så Engletrompetene får stå inne til det blir litt varmere, så de i hvert fall ikke skal fryse i hjel ved en nattefrost.


Se! De har mange, mange blomsterknopper allerede...

Gleder meg til den blomstrer for fullt.

Tenk denne har nå blitt enda større, og den har jeg avlet frem etter bare en liten avklipt gren jeg fikk for tre år siden.
Det er jeg SÅ stolt over!

Det jeg ikke er så stolt over er det som vokser i planterommet. Stakkars de skulle vært pottet om hele gjengen. Så da blir jeg ikke arbeidsledig i dag heller :-)

Glad søndag!

#hage #herdingavblomster #sommerblomster #engletrompetUrner i hagen


I dag regner og blåser det. Det er kun 4 grader og jeg kjenner faktisk at jeg er litt humørsyk.
Når jeg ser ut av vinduet tar jeg meg selv i at jeg står og rister på hodet, og slipper ut et tungt sukk. Jeg liker ikke regn og kaldt vær, selv om det helt sikkert er bra med litt regn for plantene nå.

Men det som er positivt om dagen, er jo at hage-senterne bugner av planter og andre nyheter til hagen. Og jeg har selvfølgelig vært i mange av dem allerede. Og jeg vil med stor glede vise frem mitt siste innkjøp!
Nye rustikke urner som virkelig falt helt i min smak. ♥ ♥ ♥


I den ene lille har jeg plantet tre Juleroser som jeg kjøpte på hagemessen.


I den andre har jeg satt 4 pyntegress (Festuca "Elijah Blue") som jeg tenkte skulle  danne en stor tue, bli boende i urna "for alltid".


I den store urna har jeg satt et flettet Piletre, som skal få stå der helt til det vokser ut av urna om noen år. Jeg gleder meg skikkelig til den får en stor, grønn blad-krone utover sommeren...
Jeg blir mer og mer glad i urner i hagen. Og planene med disse er at de skal stå sammen med bålpannen, når den står på den "nye" bålplassen, som for øvrig ikke er påbegynt enda. Men som alltid ligger jeg et hakk foran, til min manns store fortvilelse. :-)

Ellers kan jeg fortelle at yngstejenta er på sitt første russe-treff i helgen, og mammahjertet verker og slår noe ustabilt...

Med ønske om en FIN lørdag!


#urner #urnerihagen #julerose #piletre #pyntegress #Festuca #elijahblue #hage

Stemor og krokus - Og i dag er det Hagemesse!Stemorsblomster og krokus er for meg vårblomster nr 1.

Så hver vår fyller jeg det jeg finner med disse små vakre blomstene...I dag er det lørdag, og det er DEN lørdagen i året! Og jeg gleder meg SÅ masse!!!

For denne helgen er det hagemesse! HURRA!

Så nå trakter jeg en kanne kaffe, tar på meg gode sko og setter snuta mot Lillestrøm og årets Hagemesse. Og jeg gleder meg som et lite barn på julaften! ♥


Klargjøring av hagen.

I helgen hadde vi et nydelige vårvær. Solen skinte og selv om det blåste, var det fint å være ute.
Vi fikk tatt et lite røsk i hagen, og fikk satt ut noen av sommertingene som hører hagen til.


Jarle hang opp fuglehuset...
Ikke tror jeg at det kommer til å bli bebodd, men kost er det allikevel.


Og humlehotellet...Er nå på plass, og mottagelig for de små insekter som skulle ønske å tilbringe tid der.


Og hønene tripper igjen i hagen...
I dag har kornet og kunstgjødselen blitt levert, og det er nå godt plassert tørt og godt på låven.

Jeg sier det igjen... Nå er det VÅR! :-)


#hage #høner #fuglehus #vår #humlehotell

VÅREN er her!

For en helg! Og for et vær!
Det var slik jeg begynte, da jeg skulle skrive et innlegg søndag kveld. Og så går nå dagene...

Både lørdag og søndag ble brukt i hagen.
Det er litt av hvert å ta tak i, i hagen nå. Spesielt når man, slik som oss, lot alt være som det var høsten i forveien.

Forsiktig, forsiktig klipte jeg bort visne stilker i blomsterbedene. Og enda mer forsiktig tok bort litt av løvet som har dekket plantene i vinter. Bare litt, og det mest fordi jeg var så spent på hva som var under løvet... ♥Og der... Under løvet og døde kvister...Dukket det opp tulipansspirer...


Ny flox på vei opp...

Krokus...Og her la jeg ut oasis dynket med blodmelblanding, slik at vi kanskje kan få gleden av dem en stund fremover, i stedet for at de blir rådyrmat...Vet dere at Mars er en kjempeskummel måned for have-elskere. Mars er den måneden som det blir gjort absolutt mest skade i Norske hager.

Under løvet ligger det ofte bittesmå plantespirer kan ha fått rotfeste, og er man ikke forsiktig har man ikke små plantespirer lenger...
Da rives de opp, og blir ødelagt!

Og fjerner man vinterdekket for tidlig, kan fort en skummel frostnatt ta livet av disse små stakkars plantene.

Phuuu... Enda godt at jeg er TÅLMODIG!
(Not...)

Det er jammen ikke bare, bare, når man egentlig ønsker bare å rydde bort alt som er vissent, og utålmodigheten i påvente av ny sommer river i kroppen...
Uff, uff...

Regner med at det er fler enn meg som har vært i hagen i helgen, og som har samme følelsen?


Litt blomstring gjør susen


Da har utesesongen startet, og hagemøblene kommer sakte men sikkert frem fra vinteroppbevaringsplassen.
Egentlig tenkte jeg å vaske terrassen før vi tok frem noe, men vi må jo ha et sted å sitte når vi har pauser...
Så da får heller disse flyttes når vaskingen starter.Å gå forbi en blomsterbutikk i disse dager UTEN å kjøpe med noe blomstrende viser seg at er for meg helt umulig.
Den gleden det er å fylle krukker og kar med blomkster...

Lykke! ♥

I går plantet jeg lilla stemor i urnene med hortensia.De bare kvistene er ikke akkurat et vakkert syn nå, så da hjelper det litt med noe blomstrende i vente på at denne skal våkne til liv igjen.


Her har jeg bare klipt av de visne blomstene, i frykt for å skade eventuelle blomsterskudd...


Puta til Maja er på plass. Og der ligger hun på vakt og har hele gården under oppsyn.

Vakker stemor...

Tusenfryd...

Påskelilje og perleblomster...
Alle tåler en frostnatt eller to...
Nå er kaffekanna klar, og jeg hopper i arbeidstøyet for nok en fin dag i hagen!

FIN søndag til deg! ♥

#vår #hage #påskeliljer #perleblomster #tusenfryd #glede

En fryd for øyet men hagens terrorister!


Hurra!!! I helgen har jeg erklært årets hagesesong for åpnet!
Godt kledd og med masse oppsamlet "hageenergi" på lager, gikk jeg en grundig befaringsrunde i hagen.

Det meste har klart seg godt denne vinteren. I hvert fall av hensyn til snø og kulde... Derimot var det meste av de stakkars vårløkene kappet rett av!  

Og eføyene som var så flotte i sommer... De er nå helt snauklipt!!!


 

Bildet her er tatt da de var nyplantet, men de hadde i løpet av sommeren vokst seg store og kraftige, og de gikk helt ned til bakken...
Nå er det bare noen tuster igjen... Sukk...


Og synderne...
Er blant annet disse!

Ja da... Vakre er de - men du verden så mye de ødelegger!


Denne karen oppdaget vi plutselig. Han virket til å ta livet helt med ro, og lå og slappet av bare av 20 meter fra husveggen...

Han er sikkert trøtt og mett etter å ha hatt et herremåltid i hagen vår!

Så nå har jeg tatt frem blodmel, salmiakk og oasis, og skal lage blodmelsblanding, i håp om at det som nå kommer opp av bakken, skal få lov å være i fred!

Grrr.... Kampen mot dyrene er i gang...

Denne blandingen har virket og kan virkelig anbefales for de som sliter med rådyr i hagen...

Blodmelblanding.

4 dl blodmel
2-3 korker salmiakk
2 liter vann
Legg oasisbiter i denne blandingen og la de trekke godt, før de deretter legges ut i hagen. Gjenta dette etter 2-3 uker eller etter mye nedbør.

Alternativ til dette er kanskje en hagle og en stor fryser! :-)


God helg!Nå er det fredag igjen og vi feirer helgen og koser oss rundt bålpannen...

Med ønske om en fin helg til dere alle... ♥

Juleroser på trappaJeg er overlykkelig for den milde vinteren vi har her på Østlandet! Det betyr at forhåpentligvis snart kan starte med litt pusling ute. Og med julerosene har jeg fått enda en forsmak på våren.

Helleborus eller julerose som de ofte kalles, klarer seg fint i urnene ute. Og de har pyntet opp ved inngangspartiet i noen uker allerede. Om det blir litt kaldt, så henger de litt med hode (egentlig akkurat som meg) men så fort det blir lit mildere - retter de seg opp igjen...
Vakker skapning! ♥


Jeg kjenner at det kribler i meg når jeg er i blomsterbutikker eller hagesenter, og jeg bare må kjøpe litt nytt til hagen.
Og dette vakre lille minigrantreet, klarte jeg rett og slett ikke å gå forbi.


Selvfølgelig, Jarle... Som regelen vår er... Så har jeg absolutt en plan på hvor det skal plantes til sommeren! Jeg bare vil ikke fortelle deg det enda...


Se på disse vakre konglene...

Selvfølgelig har jeg en plan. Ehh...Man må jo bare bli glad av å se dette...

Et snev av vår...

Ellers har jeg startet med å så noen sommerblomster, tomat, persille og basilikum. De har spirt og har nå blitt plassert lyst og kjølig. Kanskje jeg i år kan unngå slike lange spagetti-spirer, som jeg har hatt tidligere. Jeg lærer forhåpentlig litt mer for hvert år...Huset på landet

Huset på landet

46, Fredrikstad

Jeg heter Line, er en "gladjente" og har bloggen "HUSET PÅ LANDET" - Den handler om min interesse for interiør, hagen, byggeprosjekter og ellers det som opptar meg. Velkommen! Om du lurer på noe, ta gjerne kontakt på mail: linee-oe@online.no

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits