Hagen 2016

God helg!


Bare innom for å ønske dere alle en riktig god helg!

takker samtidig for alle varme og hyggelige hilsninger vedr. den traumatiske opplevelsen jeg hadde da jeg trakk tanna mi på onsdag. Jeg kan nå informere om at det går så mye, mye bedre. ♥

Tar samtidig et dykk i arkivet og viser noen bilder fra noen av trappene i hagen...

Nå skal jeg av sted for å feire min kjære kusine Lene sin 49 års dag. Og det gleder jeg meg til.

Håper du også får en fin-fin kveld!

 

Jeg liker høsten også jeg...


I helgen har det vært "rydde og bære inn ting" hage-prosjekt i "Huset på landet".
Og det skal sies at det er faktisk ganske mye som undertegnede har klart å sette ut rundt over alt! Og jeg tenkte å knipse flotte høstbilder av hagen. Men det glemte jeg i kampens hete. Så det får bli noen bilder fra gårdsplassen i stedet...

Avblomstrede sommerblomster har reist til "de evige jaktmarker", og lyng, kongler og levende lys fått overta...Jeg kjenner at jeg liker høsten jeg. Da jeg tok siste innspurt før jeg tok kvelden, smilte jeg da jeg gikk forbi her...Levende lys og høst - en perfekt kombinasjon! ♥


Lilla lyng og en fremdeles blomstrende rose, pynter opp ved høvelbenken...

Ca halvparten av plantene som må inn for vinteren, står trygt i garasjen - i påvente av at vi skal få tømt lysthuset for møbler.


Slik så det ut på utsiden da jeg tok kvelden i dag...Potter og kar, som skal settes inn for vinteren - stauder, bærbusker og epletre og syrin som alle skal plantes til et fremdeles ukjent sted i hagen. Jeg trodde faktisk at jeg skulle komme i havn i helgen - men jeg er ikke i en gang i nærheten av å bli ferdig!

Ja.ja... Vi får ta tiden til hjelp. Nå er det fyr på peisen og stekt torskerygg med potetkrem og smør med ingefær og hvitløk som står på menyen. Tusen takk til deg Trond, som så overraskende kom med fisken - og en oppskrift som gir vann i munn! Nå gleder vi oss til et deilig måltid!

Ha en fin høstkveld! 

Smijernslysthus med gulv av granitt

Alle hageelskere har vel opplevd å dra til et hagesenter, for så å komme hjem med mer enn hva man i utgangspunktet hadde tenkt til å kjøpe?
Det er i hvert fall en av mine store svakheter.
I fjor sommer for eksempel, var jeg nok litt over gjennomsnittet ivrig i et hagesenter, og må vel innrømme at handelen ble noe større enn jeg hadde tenkt. Men med stjerner i øynene kom jeg hjem og fortalte min kjære mann om vidunderet som skulle få plass i vår hage.
Og for å si det sånn - min mann delte vel ikke akkurat den samme entusiasmen som meg...

Her er vidunderet...
Selvfølgelig om spørsmålet... Og når har du tenkt til å sette opp dette? Med hensyn til alt det andre av prosjekter vi har på gang, var det vel ikke nå akkurat den beste tiden.
Selvfølgelig ville jeg jo plante det umiddelbart. Jeg hadde jo akkurat kjøpt det... (Det skal nevnes her at vi begge var hadde vært å sett på det tidligere, og at vi en gang skulle kjøpe det -  bare ikke akkurat da)


Men det var mye som skulle gjøres, så tiden for av sted. Vi fikk ikke tid til å sette det, opp, så da måtte vidunderet overvintre i skogkanten.Men med ny sommer og ny giv, kom endelig den store dagen.

Vidunderet, ble gravd opp, og fraktet til sitt nye hjem...
Siden jeg ikke hadde målt størrelsen på det, måtte vi sette det i sammen, før vi kunne lage malen til gulvet.
Så startet gravingen...

Bunnen til pottene fjernet før plantingen...

Så la vi opp rør til strømkablene, for vidunderet mål jo skinne i mørket også...

Det skal bli en spot  som skal lyse opp hvert hjørne...

Så ble lysthuset fylt med flis, og granittstein lagt rundt kanten...

SONY DSCInne i lysthuset la vi smågatestein...

Disse ble lagt i bue-formasjon...

Det var ikke alltid like lett å få steinene til å passe, så da var det godt å ha en mann som kan dele dem...

Så var gulvet ferdig steinlagt...

Da var det til slutt å ha i flis mellom steinene, fylle på og rette av med jord rundt lysthuset. Og selvfølgelig så  på nytt...

Så ble mannen min elektriker...(gjør oppmerksom på at anlegget er 12V, noe som gjør at alle har lov til å legge det)


Så kom mørket...

Og nå står vidunderet å skinner hver eneste kveld.Strålende fornøyd med at lysthuset endelig er på plass, gjør at jeg kan leve på denne lykkefølelsen, når vi nå holder på med et nytt og kjempekjedelig, men veldig nødvendig prosjekt, . Nå har vi gravd opp bakken opp til huset, for å legge nye masser, slik at veien ikke forsvinner hver gang det kommer kraftig regn. Og det er så kjeeeeedelig... Mye morsommere å være i hagen.

Med ønske om en fin helg...


#hage #lysthus #smijernslystus #smågatestein #granittstein #hagebelysning

 

Bilder fra hagen

Her i Huset på landet er det ferietilstander. Ikke sånn at vi ligger på stranden og sender bilde av tærne våre på Face. Nei, det skal vi gjøre til vinteren det.
Her har vi bestemt at i år skal vi bruke sommerferien til blant annet å få malt det som males skal. Huset, garasjen, vedskjulet, lysthuset og rekkverket på verandaen.

Det er ikke så ille, egentlig. Man får gjort veldig mye på en feriedag, kontra en ettermiddag etter jobb. Og så blir det jo så pent!

Og når jag maler, har jeg «Carola» på øra, og jeg synger med så godt jeg kan. Jeg mener selv at jeg er flink. (Og da er det er ganske spesielt når man snur seg og ser mannen sin le så han griner?)

I natt har det regnet, så da har jeg litt kvalitetstid med kaffen og bloggen. Og siden bilder av oss som henger på veggen, ikke er så veldig inspirerende, blir det noen bilder fra hagen i stedet.


SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

#hage #hagemiljø #blomster #granitt #trapp #blomster #blomsterbed

En høvelbenk ble plutselig en naturlig del i hagen...Jeg har nok fått litt dilla på å pynte opp med litt annet enn blomster i hagen.
Noe av det jeg liker beste når jeg besøker andres hager, er overraskelser som dukker opp under veis. Det kan være ting av alle slag. Kanskje en stein, en lykt, eller kanskje en figur. Bor man ved sjøen er det ekstra kost med maritime ting. Bor man på landet, er det kost med bondeting. Og det er her vi kommer inn...Høvelbenken er et resultat av et besøk i bruktbutikken på Svinesund. Vi har en gammel høvelbenk stående etter min farfar, men den har jeg ikke hjerte til å sette ut i vær og vind. Den kan jo heller fungere som bar når vi har festligheter på låven. Der står den jo tørt og godt.


Men en høvelbenk som jeg kjøpte for en slikk og ingenting - den kan få stå ute. :-)En kjempemaur pynter opp sammen med en gammel kake-boks fylt med en timianplante.

Litt annet stæsj ble funnet frem og plassert litt her og der.

Jeg synes det ble fint jeg. Men nå er alt sammen flytta i et eget sammensurium midt på gressplenen. For nå har vi snart ferie, og ferien -  den skal blant annet brukes til å male huset, garasjen, vedboden og lysthuset. 
Nå er de ferdig vasket og de har tørket noen dager, så da er det bare å sette i gang. Skikkelig morsomt! Not. Men det må til...

Med ønske om en fin sommerkveld...


#hage #hagemiljø #høvelbenk #pynt #gammel #rustikk

Pidestall av tømmer

Da vi i våres holdt på med veden, (noe vi fremdeles ikke er ferdig med!) fant Jarle ut at han ville lage noe til meg. Først ville han ikke si hva det var, men med litt kvinnelist fikk jeg lokket det frem... Han skulle lage en pidestall.
Hmmm... Noe skeptisk ble jeg, for jeg så ikke helt for meg hvordan det skulle bli. Men pytt... Hva var det verste som kunne skje? At vi må kappe opp tømmeret til ved, senere?

Så Jarle satte i gang. Han målte og han kappet. Tre stokker, som ble nøye tilpasset til hverandre, deretter kjørte han de opp i gården og satte de opp.

Tada! Det ble jo fint!
Manglet bare litt "stæsj", men det elsker jeg å pusle med, så det var bare å stupe inn på stabburet på jakt etter noe å bruke!Hampetau vi hadde liggende, ble surret og festet rundt stubbene.
En gammel trekasse ble satt opp, og fylt med en grønnplante og et par gamle flasker.
Et gammelt kjerrehjul ble satt til pynt ved siden av.


En henge-jordbærplante i en potte...

Et flettet hjerte...
Og vips!
Så var tømmerstokkene blitt til et lite miljø i hagen.


 

Her i Huset på landet har vi fremdeles ikke ferie. Men for de som har det... GOD FERIE!

Og til de som ikke har ferie...Et ønske om en strålende helg... :-)

#hage #tømmer #pidestall


 

Ny støttemur


Ting tar tid. Så enkelt er det.
Men omsider har vi fått støttemuren ferdig, på begge sider av trappen.
Trappen... som vi rev i 2010 og hadde planlagt å lage ny året etter, har fremdeles ikke kommet opp.

SONY DSC

Men tiden flyr så fort.


Staudene som sto i bedet ble flyttet i våres.

SONY DSC
Den gamle støttemuren laget av små kampesteiner ble fjernet og jorden rettet ut. 
Ugresset har virkelig hatt god plass, og vokst seg stort og frodig.En liten såle ble støpt før vi la lecablokker som blir liggende under bakkenivå.

SONY DSCSå var det å støpe fast granittstein, luke og fylle på med ny og god jord...

 

Og så kom det morsomste...Plante i bedet! :-))
Her har vi plantet forskjellige roser, astilbe, revebjeller, riddersporer og kryptimian.

Vi er kjempefornøyd og driver nå med område på nedsiden av muren.

Der skal det fylles på med masser, legges skifer på ny platting, lage ny støttemur både på plattingen og nedenfor. Så skal det legges belegningsstein før vi skal lage ny trapp.

Ha en strålende søndag, og riktig god sommer!
Selv har vi ikke ferie enda, men dere får nyte deilige sommerferie-dager dere som har. :-)

Det blir dessverre lenge mellom blogginnleggene, men jeg poster litt bilder på Instagram. Så om du ønsker kan du følge meg der.

Der heter jeg Husetpalandet. #hage #støttemur

Er i hagen...

 

Her i Fredrikstad har vi vært forunt et fantastisk vær den siste tiden og naturligvis for meg er da at all ledig tid blir tilbrakt utendørs.


Bli gjerne med å ta en liten titt...

 

Det er så deilig å se alt som blomster og alt som står i sprekkeferdige knopper...


Hagestøtten som vi lagde i vinter gjør nå nytten rundt Honningknoppurten...

I skogkanten...

Revebjeller som har selvsådd seg...

Hortensia og Eføy pynter opp i den gamle hestekjærra...

Rododendron blomstrer og Hostaen er på vei...

På verandaen er årets urtehage plassert i potter og kar...

Og rundt det høye klatrestativet strekker Klematisen seg sakte men sikkert oppover...

Storkonvallen er på hell, men har vært en fantastisk skue...Så her i hagen er det deilig å være, men bare frem til rundt kl. 18.30, da kommer knotten.
Til info kan jeg fortelle at min rekord er å ha 64 knottestikk på en kjake!

Ha en FIN kveld! :-)


#hage #blomstringihagen #storkonvall #hestekjærremedblomster #hortensia #trappavjernbanesviller

En liten oppdatering


Du verden som tiden raser av sted.
Her på gården ligger vi laaaaangt etter mitt skjema. Jarle er ikke akkurat så opptatt av det, mens jeg blir mer eller mindre smårar av å ikke få tilbrakt tiden i hagen. Jeg vil, jeg vil - men tiden strekker ikke til... Sukk

Det peneste i hagen akkurat nå er vel rosa Hortensia i den gamle hestekjærra...

 

Selv om starten var bra da vi gikk sterk ut - en vårdag i april...
Et aldri så lite røsk fikk vi da tatt.
Jeg fikk luket noen av blomsterbedene, og fylt på med ku-kompost...

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC
Men enda har jeg nesten halvparten av hagen igjen.


Jarle vasket verandaen, så vi fikk satt ut hagemøblene...

SONY DSC


De overvintrede plantene i lysthuset...

SONY DSC

Ble bært ut - og inn - og ut - og inn - og ut - og inn...

De har nå blitt herdet og jeg potter og planter de ut, så fort jeg har litt ledig tid...


 

Så har vi vært bønder...SONY DSC


 

Og kornet har nå kommet i jorden, og redskapen er vi snart ferdig med å vaske og ryddeT på plass...


 


Hønen er på plass...


De er ikke så kravstore akkurat. De står der jeg setter de, og trenger verken mat eller vann.
Men dekorative er de, synes jeg.

Fuglehuset har i år igjen fått nye leietagere, og der er det skikkelig handtering om dagen - med mange små fuglebarn som er veldig sultne...
Jarle har kjørt med mosefjerner/plenlufter...

SONY DSC
Vi har raket mose til den store gullmedalje...Jarle har gjødslet...

SONY DSC
Etter at han for noen år siden gjødslet plenen for hånd, og resultatet var - foruten en grinete kjærring - mange og store gule flekker (brent gressplen). Så nå har han gått til anskaffelse av gjødselspreder. Og denne gang ser det ut til å ha gått riktig så bra! :-)


Så måtte det gresset vannes...

SONY DSC
Og blomstene like så.


I ettermiddag har det regnet, men inne i mellom bygene har jeg fått plantet litt.
Og forhåpentligvis blir det snart litt pent rundt dørene her også.

Ha en fin-fin ettermiddag!#hage #hortensia

 

Søndag i hagen med DEN overaskelsen!!! <3

Helgen her på Østlandet har vært helt utrolig flott. Med strålende sol fra skyfri himmel, vinden var som blåst bort og vårfølelsen kjentes virkelig i kroppen. Selv om det fremdeles var februarmåned og jeg vet mange har full vinter med masse snø, så må jeg bare si at jeg storkoste meg!

Et av gjøremålene i helgen var å stusse litt på kuletujaene i hagen...
Vi har 4 stykk og de fikk alle en liten runde med saksa...

Selv om jeg ikke er hverken frisør eller gartner, synes jeg det hjalp veldig...

Nese prosjekt var å starte med tuja-hekken.
Saga var funnet frem og jeg drev å mannet meg opp til å kutte både høyde og kanter på denne...Men så kom det plutselig en bil kjørende opp bakken...

Og ut av den bilen kom Sara!!!
Sara, yngstejenta som reiste til Florida for 8 måneder siden!
Hun savnet familien og venninna si så mye at hun brukte ferien sin på å reise hjem...Mammalykke! <3

Så da fikk hage være hage! Jeg var ikke i den i hvert fall... :-)

#hage #tuja #klippingavtuja

Kronen på verket - blomsterstøttene


Etter å ha kjøpt ny gass til sveiseapparatet kunne vi i går kveld ta fatt på siste rest av den første blomsterstøtten.
Den skulle til slutt sveises sammen i toppen, og så skulle kronen på verket på plass...

Se på dette klenodiumet!Dette er smijernspynt som har stått på toppen av et gammelt smijernsrekkverk et sted i Oslo. Disse godbitene kjøpte vi for nesten et år siden, og de har siden den gang lagt på lur i påvente av å bli brukt til noe helt spessielt. Og NÅ kom den rette anledningen. Nå skulle de bli kronen på verket! 

De får hedersplassen på toppen av blomsterstøttene!Men det å få den til å stå rett og pent på toppen - var ingen enkel sak. 
Først prøvde vi å neste den fast med stativet liggende på bakken. Det var absolutt ingen suksess, og det var helt umulig å få den til å se rett ut. Så stativet måte reises opp og Jarle måtte klatre opp på en stige for å nå toppen. Men da ble det til gjengjeld veldig fint!

Å rettferdiggjøre hvor fin jeg synes den har blitt - med bilde tatt en sen kveld inne på en låve, er umulig for meg. Men ferdig ble den, og jammen rakk vi å sveise sammen en til!

Nå har vi bare to til igjen å sveise, så er vi ferdig med årets første hageprosjekt!Og med en værmelding som sier at det skal bli strålende vær resten av uken, så skulle det jammen ikke forundre meg om det blir litt smårydding i hagen til helgen. Det er virkelig vårfølelser som sniker seg inn under huden min nå... :-)Og nå en uke etter "rustbehandlingen" kan dere se hvor fin og rusten den første Peonstøtten har blitt...Akkurat slik jeg ønsket meg! :-)

#blomsterstøtte #peonstøtte #hage
 

Flere blomsterstøtterI helgen har vi laget ferdig resten av peonstøttene. Det ble totalt 10 stk. Nå er de smurt inn med litt kunstgjødselsvann, som gjør at rustprossessen begynner i superfart! :-)

Men det stopper ikke her. Jeg er nemmelig veldig fan av Claus Dahlby og på hans hjemmeside fant jeg noen fantastiske blomsterstøtter som jeg ønsket meg. Ikke helt like, men nesten...


(Bildet er funnet på Google)

Jeg ringte et stålfirma og bestilte stålet jeg trengte. Og siden jeg tok hengerlappen for noen år siden er jeg ganske selvhjullpen når det gjelder å hente ting med henger. Og det er kjekt! :-)
Så for et par uker siden tok jeg turen til stålfirmaet for å hente det bestilte stålet. Og i dag - med stålet fremdeles trygt plassert på hengeren - og Jarle som fremdeles var ganske så uvitende om prosjektet, slapp jeg bomben...


(Bildet er funnet på Google)

Og Jarles som er en ganske så rolig mann så på meg med undrene blikk og sa: 2,8m? Vet du hvor høyt det er! Hva i all verden skal du med det???

Jeg forklarte med stor entusiasme om de fantastiske Clematisene som til sommeren skal klatre i dette stativet og det bugnede blomsterhavet som det skal bli. Og etter at han hadde ristet på hodet en liten stund gikk han med på prosjektet. (Mulig jeg i forglemmelsen ikke hadde nevnt at jeg har kjøpt jern til 4 stk. Ups! :-))

Men Jarle er så snill... Og han er så glad i å sveise atte...

Det han forlangte var at jeg måtte lage malene...
Grrrr... Jarle, han gjørs på! For han vet at jeg HATER grunnarbeider. Og maler går under punktet grunnarbeider! Sukk...

Men for å få disse blomsterstøttene så innså jeg at jeg ikke hadde noen valg. Jeg måtte ta min del...

Så var det bare å sette i gang.
Sirkelen i bunnen skulle være 73 cm...
Og for at de 2,8 m lange jerna ikke bare skulle stå i hytt å pine, lagde jeg en mal (etter Jarles beskrivelse) for å holde de stengene på plass lengre oppe.
Og jeg måtte kappe til...
Og så skulle det måles ut for å bore små hulla til jerna...
Så ble disse tredd inn i malen...

Og deretter ble jerna i bunnen satt ned i den underste malen. 
Lodd ble hengt opp for å finne senteret, og gradene på stengene ble målt...
Så var det klart til "sveisermester" Jarle...
Den første ringen ble sveiset fast 30 cm oppe, og deretter ble 4 ringer sveiset på med 50 cm mellomrom...


Wow! Se æ!!! Den blir ganske høy!
Jeg må kanskje innrømme at jeg ikke helt hadde tenkt på hvor høyt 2,8 meter egentlig var. Og i tillegg skal jeg ha på en pynt som måler ca 20 cm på toppen. Men pytt... 3 meter er ikke så høyt. :-))

Den siste ringen måtte sveises nedeifra...Selv om jeg som selvutnevnt HMS ansvarlig påsto at det gikk sikkert fint å stå på en stol, ble jeg ikke hørt.

Og så da vi nesten var ferdig! Gikk vi tom for gass!!! Åååå!!! SÅ TYPISK...
Så i morgen må jeg på shopping etter mer gass og DA skal denne lekkerbisken bli ferdig!

Gleder meg!


#hage #blomsterstøtte

Ompottingen har startet... :-)

Nå er det ekstra lykke i "Huset på landet" for i dag ble dagen da de overvintrede plantene skulle få fjernet gammel jord i bytte mot ny frisk og gjødslet godjord. ♥

Da jeg kom hjem fra jobben hadde Jarle hengt opp ekstra lys i lyshuset, slik at dagene der inne, skal bli litt lengre. Ny plantejord og kugjødsel er kjøpt inn. Og i dag var det alle Pelargoniane og de fleste andre plantene i små potter som skulle få en ny og god start på sommeren...


Det er tyvtitter`n Jarle, som har vært kveldens fotograf, og han sto utenfor lysthuset i kveldens mørke og smugfotograferte...

Mens jeg sto helt uvitende i min egen lille lykkelige blomsterverden...
Med jord under neglene, og alle plantene rundt meg, kjenner jeg at jeg virkelig kobler ut.


Om jeg trives her ute... ?Å JA!!!

Nå har ca 15 planter fått ny god jord, varmen er skrudd litt opp og det ekstra lystet er stilt inn med tidsur. 
I i morgen er det de store plantene som står for tur. Da er det blant annet Engletrompetene som skal få sitt stell. Men siden de har blitt så store, og pottene veier nesten like mye som en "liten lastebil", skal de nå bare få ny toppjord blandet med kugjødsel. Jeg har ikke lenger krefter til å ta de store plantene opp av urnene og bytte jorden. Men det skal nok bli bra allikevel tror jeg.

Med ønske om en fin-fin kveld...Hjemmelagde blomsterstøtter

Det er vinter og februar.
Jeg liker fremdeles ikke vinteren, og venter så veldig, så veldig på våren. Men når det først er slik at man ikke kan gjøre noe ute, så får vi finne på noe annet...


Vi lager blomsterstøtter!

SONY DSCJarle er sveisegutt...

Og jeg er slipejente...

Og helgens resultat ble 4 stk flotte blomsterstøtter! :-)
De skal nå bli smurt inn med saltvann for å få fortgang i rustprosessen.

Og når sommeren kommer skal de forhåpentligvis bli rustne og vakre slik som denne...Bildet er hentet fra bloggen Lindas hagedrømmerGratulerer samtidig alle dere fantastiske mødre der ute med morsdagen! ♥

#blomsterstøtte #peonstøtte #hage

En hageforberedelses dag <3

God kveld!

I dag har jeg hatt en strålende dag! For helt siden forrige helg hadde jeg bestemt meg for at søndagen i dag skulle settes av til hage forberedelsesdag for meg selv. Og det har jeg gledet meg veldig til!

Dagen startet med et smil om munnen! Først tente jeg i peisen, så kokte meg en kanne kaffe, og satt meg ned med hageboka, pc og tegneblokk. Så leste jeg, Googlet og tegnet skisser etter beste evne. Planen er å forberede hageprosjekter som skal utføres til sommeren. Men skisser har jeg aldri laget før. Så det kan jo bli spennende om det blir noe ut av de. :-)

Etter hvert tok jeg meg en tur ut i lysthuset, som på vinterstid blir brukt til oppbevaring av de plantene som ikke klarer den kalde vinteren vi har her hos oss...
Rosene tok jeg inn for en måned siden. I frykt for den sterke kulden som var ventet. Og nå takker de så mye for det - med å komme med mange nye skudd. Så da får jeg kanskje klippe de litt ned, og gi de litt ekstra næring etter hvert.


Jeg tenkte å potte om Pelargonia og henge opp plante-lys om en ukes tid.

Alle Engletrompetene fikk fjernet sine blader og blomster og ble klipt ned, da jeg tok de inn i høst. Men det ser ut til at det er en som virkelig gleder seg og har nå startet jakten mot våren. Den har allerede fått mange blader...


En hvit Afrikalilje blomstrer så fint mens vinteren og snøen fremdeles er på utsiden...


Etter en vannerunde og litt godsnakk med plantene, gikk jeg inn for å så litt...
Såjord ble blandet med Vermaculite og Perlite før jeg tok dette over i potter. Små frø ble sådd og til slutt la jeg et tynt lag med Vermaculite på toppen før jeg vannet de bittelitt, og fylte vann i skålen under, så de kan trekke til seg det de ønsker.Og til slutt ble de dekket med plastikk, for så å bli båret inn på badet for der å stå til de bittesmå frøene skal bli til bittesmå spirer...

SONY DSC


Det er nesten som om jeg føler meg litt barnslig når jeg holder på med dette...SONY DSC


Tiden fremover nå, går jeg inn til de og titter til de hele tiden.
Venter i spenning, håp og glede på at de små frøene skal klare å komme opp, og bli til små planter.


Og jeg kan fortelle at jeg allerede har blitt stolt "mamma" til bittesmå chili-, paprika og tomatplanter...

SONY DSC

Det er ikke så mange, men det er fordi jeg i år har bestemt meg for å ikke "ta av". I fjor sådde jeg alt for mye, og jeg trenger ikke ca 50 av hver av disse. Så nå har jeg sådd bare noen få, og satser heller på litt flere blomster.

Jeg har i dag sådd slangagurk, og av blomster har jeg sådd:

Nepeta nervosa pink cat:
(Staude)

 
(bilde fra Google)


Penstemon x mexicali sunburst:
(Staude)(bilde fra Google)


Phlomis  cashmeriana 'Kashmira':
(Staude)(bilde fra Google)


Cosmos:
(fra egne frø)(bilde fra Google)


Blodbeger:
(fra egne frø)(bilde fra Google)


Så da er det bare å vente da!

Med ønske om en fin ny uke... 

 

Planer i hagen for 2016

Nå i disse vintertider blir internettet sømfart etter hageinspirasjon for tips og ideer til egen hage. Jeg elsker å få innspill, som setter i gang de små grå.


Vi begynner så smått å få skikk på hagen som en gang bare var skog, men det er så mye, så mye som gjenstår.


SONY DSC

 Så internett, hageblader og bøker blir lest på kryss og tvers på jakt etter inspirasjon, tips og ideer.

Og nå som snø og kulde preger hverdagen sitter jeg å planlegger noen av prosjektene for 2016. Så langt er det dette som står på tapetet...
I et svakt øyeblikk kjøpte jeg denne paviljongen helt uten mål og mening (og JA jeg har fått masse kjeft av mannen, og nikker samtykkende på hode hver gang han sier "Line, det der var en dum ide".  Og med fingrene i jugekors rister jeg samtykkende på hode hver gang han sier: "Line, du gjør ikke sånn noe mer)

Jeg bare syntes den var så flott. Så vakker jernkonstruksjon med bøketrær som vokser opp i hvert hjørne. Å sukk hjerte!!! <3 <3 <3 Og da jeg var på Hageland så sa de jo at de bare hadde denne ene paviljongen. Og dere kan vel forstå meg da - at jeg i panikk og stor frykt for at noen andre skulle kjøpe den, bare måtte jeg være kjøpe den.
Den skulle til Huset på landet! Punktum!

Så jeg lånte meg en varebil, gutta på Hageland demonterte og vi stappa den inn i bilen og jeg dro hjem. Jarle var kanskje ikke så imponert over dette stuntet, men som den snille mannen han er har han lovet meg at han skal hjelpe meg med å sette den på plass. Men vi rakk ikke det i sommer, så enn så lenge står hjørnene med bøketrær "på vent", godt plantet i bakken, og med vinterkjole på. Og jeg håper inderlig de overlever denne kalde vinteren.

Men FØR vi kan sette den i sammen og plante "hjørnene" med bøketrær, skulle vi hatt vekk noen paller med stein som ligger der paviljongen skal stå. Men de steinene skal brukes til å laget en ny støttemur til blomsterbedet foran verandaen - så da må vi nok lage den først da.

Muren skal fortsette på høyre side av trappa...

SONY DSC

Vi skal også lage en ny trapp ned fra verandaen, men det skal først lages en platting nede der det er gruset.


Dette bedet skal det gjøres noe med. Jeg har ikke bestemt meg hvordan det skal bli enda. Her leter jeg etter inspirasjon...

Liljene her har allerede fått ny plass, og resten skal nok også flyttes på...

SONY DSCBedet fortsetter rundt kanten ned i hagen...

SONY DSC

Så dette gleder jeg meg veldig til å ta fatt på.

 
Så må vi fortsette med kantstein ned bakken, som for øvrig stopper i bildekanten...

SONY DSC

Så her gjenstår det ca 40 meter med stein, og selvfølgelig må blomsterbedet fortsette noen meter til.  :-)


Jarle har fått i oppgave å lage to slike plantestøtter. Som på bildet står på hver side av døren...(foto Claus Dalby)


Og ca 10 stk slike peonstøtter som jeg bare har falt så dundrene pladask for!!!(foto Lindas hagedrømmer)

Så nå ønsker jeg Jarle en platevals med mulighet til å valse rundt-jern. Så om noen har en slik som de ikke trenger og vil selge for en rimelig penge, så ta da for all del kontakt med meg!!!


Så har vi lyst til å sette opp et lite stykke med skigard...(foto fra Google)

Så planene er der kan man si!

Problemet for oss er nok mest det - at mannen på neste bilde... Jarle - blir 50 år i år, og den dagen skal feires på låven. Og i den forbindelse avtalte vi i fjor at vi skulle holde på i hagen oppe i 2015, og i 2016 skulle vi bruke tiden på utearealene nede på gården...

Hmmm...

Han vil blant annet at vi skal sette ut den gamle dieselpumpa han kjøpte for noen år iden, og lage et miljø rundt den...

SONY DSCSå vil han vil at vi skal fortsette med en slik mur langs skråningen på andre siden av uthuset... 

Men først må vi få vekk denne haugen med tømmer som skal bli til ved...

SONY DSCOg så må vi rive den gamle stua som allerede er på vei ned, for å få tak i grunnmuren...

SAMSUNG CSC Processed with VSCOcam with c2 presetGrunnmuren som skal få et nytt liv som støttemur langs skråningen til hagen vår...Så her har jeg en skikkelig utfordring!

Jeg trenger å få Jarle til å ikke stresse så veldig med "nede-prosjektene" og heller konsentrere seg om hagen oppe. Så ALLE gode forslag til hvordan jeg skal overtale Jarle til å fortsette oppe i hagen tas i mot med STOR takk!

Ellers kommer vi til å få veldig mye å gjøre i år!-)


 #hage

Huset på landet

Huset på landet

46, Fredrikstad

Jeg heter Line, er en "gladjente" og har bloggen "HUSET PÅ LANDET" - Den handler om min interesse for interiør, hagen, byggeprosjekter og ellers det som opptar meg. Velkommen! Om du lurer på noe, ta gjerne kontakt på mail: linee-oe@online.no

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits