mai 2013

Krydderplanter på kjøkkenbenken

Jeg er en livsnyter!
Noe som innebærer stadig gode måltider med god drikke ved siden av.

Men jeg skikkelig dårlig på å bruke friske krydder.
Nå har jeg kjøpt inn tre slag, så nå skal jeg prøve meg litt frem med disse...








Basilikum:



Basilikum (Ocium basilicum) passer til de fleste matretter, som fisk - og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Spesielt godt passer basilikum sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk. De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er meget flyktige, så basilikum skal derfor ikke brukes ved lang koketid. Basilikum egner seg dårlig for tørking og frysing. Det er den grønne som er vanligst, men det finnes flere typer basilikum i handelen: Rød basilikum, sitronbasilikum, og kanelbasilikum. Basilikum selges både avskåret og i potter. Det er både norsk produksjon og import fra Nederland, Italia, Israel og Spania. Det finnes også rød basilikum, sitronbasilikum, kanelbasilikum og thailandsk basilikum.

Basilikum skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende. Den skal ikke være slapp og tørr.

Visne blader eller stilker. Sorte blader tyder på kuldeskade.

Basilikum passer til de fleste matretter, men er spesielt godt i salater, tomatretter, grønnsaksretter, sauser, marinader, fisk fjørfe og pastaretter.

 




Rosmarin:



Rosmarin er en flerårig plante med blader som minner om barnåler. Bladene inneholder eteriske oljer og bitterstoffer som gir en søtlig og lett bitter smak som minner om kamfer. Det finnes norsk rosmarin i potter, men de tåler ikke frost, så om vinteren forekommer det import av avskåret rosmarin fra Italia og Spania.

Rosmarin skal være saftig og sterkduftende. Den skal ikke være slapp, tørr og gul.

Rosmarin passer til kraftige og fete kjøtt- og fiskeretter, og kan kokes med under matlagingen.




Timian:



Timian er en foredlet utgave av vill timian som finnes i alle land rundt Middelhavet. De små timianbladene har en meget kraftig og gjennomtrengende smak. Timian selges i potte eller avskåret.

Timian bør brukes med forsiktighet pga. den kraftige smaken, men er nydelig i nær sagt alle matretter: Sauser, kjøtt- og fiskesupper, potetretter, ertesuppe, kålrotstuing og sammen med kjøtt. Timian kan tørkes uten at den taper smaken nevneverdig.


Eller flyr dagene avsted i et rasende tempo!
Som bonde har det gått i ett siden 16. mai. Nå ser det ut til at vi får tatt det siste jorde i løpet av helgen. 
Dette er ca en måned senere enn vanlig, så jeg håper inderlig at vi får en fin høst så vi får inn kornet i år!

Også på jobben går det for fullt. Nå er tiden inne for å arrangere det årlige byggtreffet/messen for våre kunder.
Vi krysser fingrene og håper på nok et flott arrangement!

Og i går fikk jeg kjøpt inn en del sommerblomster, som skal plantes i krukker og kar! HURRA! - Jeg gleder meg!

Jeg ønsker deg en FIN-FIN helg!










Smaksprøvde sommeren på Rhodos


Hei og hopp!

Et bittelite livstegn fra "Huset på landet"!
Vi har nå hatt en liten smaksprøve på sommer - og jeg kan garantere at det smakte godt!
En uke på Rhodos var ikke å forakte... 


Her er noen bilder fra foreløpig sommer 2013:




Utsikten fra verandaen. Utover havet. Stranden lå rett på nedsiden...





En dag med overskyet vær ble tilbragt i Rhodos by. Nærmere bestemt gamlebyen.
Ble kanskje litt skuffet over denne - siden all den flotte arkitekturen forsvant i salgsboder og "kjøpa, kjøpa" syndromet.







Men vannet var bra!
Krystallklart og holdt rundt 23-24 grader.
DET kan man ikke klage på!





Mat ble det også. Ganske mye også.
Faktisk så mye at jeg fikk ny badevekt av mannen min da vi kom hjem!
Hmmm...





Et besøk på en taverna i Falieriki.
Nydelig mat og vakre omgivelser!






Her var det også litt av det typiske greske - blått og hvitt og masse blomster!







Våre gode venner, Lillian og Svein Åge... TAKK FOR NOK EN FLOTT TUR sammen med dere!

Det har vært en uke med strålende vær, god mat og masse god drikke. Ikke å forrakte etter den våren vi har hatt...


Nå er tiden inne for å starte alle "vårprosjektene" våre.
Hvordan det skal gå med jordene i år, stiller jeg meg ganske undrene til.
Kornet skulle vært i jorden for en måned siden. Og her har så vidt telen forsvunnet i bakken!

Men nå er vi i hvertfall i gang...






Litt vår ved inngangspartiet

Solen har skint i Fredrikstad i dag. Men det betyr ikke at jeg fikk noe mer "vårfølelse" av det.
Det har blåst og det har vært kaldt...

Siden min plan for dagen, var å ta et lite røsk i hagen, var det bare å ta på seg godt med klær, og sette i gang.

Rive og trillebor har vært kjærkomne hjelpemidler for dagens syssler...

I tillegg har jeg hatt en opprydning ved inngangspartiet...




Gammel lyng ble byttet ut med vårlyng.
Så har jeg plantet en rosa "nyhet" som jeg dessverre har rota bort navnlappen til - i urnene ved døren...
Uansett navn... Vakre er de!






Utrolig nok har rådyret overlevd hele vinteren, og har nå fått noen sopper til selskap...
Lyset har også kommet tilbake etter at det har vært på en utflukt...
Siden det var en av de tingene tyvene tok med seg da vi hadde uinvitert besøk forleden.





Hvit tusenfryd og eføy i en vannkanne, er med på å bringe våren til "Huset på landet".







Vårvær eller ei... Ser vi på kalenderen er vi i MAI og det er VÅR!!!

Med ønske om varme og solrike dager...

 









hits