Hjemmelaget egglikør og kokosmakroner

På bloggen Glassveranda fant jeg oppskriften på hjemmelaget egglikør…

Nam-nam… Egglikør det liker jeg! Så dette må prøves….

Som sagt så gjort.
Og siden det ble absolutt vellykket tenkte jeg å dele denne oppskriften dere!

Det blir veldig mange eggehviter til overs etter å ha laget egglikøren, Så derfor får dere også oppskriften på noen veldig gode og lettlagde kokosmakroner. :-)) Da får dere brukt opp eggehvitene som blir til overs etter å ha laget egglikøren!

Oppskrift:
14 (fjorten!) eggeplommer
400 g sukker
1 ss vaniljesukker
1 liter helmelk
1/2 liter sprit (40 eller 60%) Jeg brukte 40%…

Ha eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og rør om. Rør jevnt og hele tiden, og ikke ha på for sterk varme, for egglikøren blir ikke god dersom denne blandingen svies.

Når blandingen er så varm at du ikke klarer å stikke fingeren nedi uten å nesten brenne deg…, da har du melken i kasserollen. Varm opp til kokepunkt, men straks det oppstår bobler i blandingen så ta kasserollen av platen/koketoppen. Rør/pisk hele tiden i blandingen med en visp.

Avkjøl så egge”kremen/sausen”. Rør gjerne i den noen ganger også under kjøling.

Når den er avkjølt heller du blandingen fra kasserollen over på flasker som er helt rene/kokt rene/sterilisert. (Du kan sterilisere flasker og skrukorker ved å koke de allerede vanlig rengjorte flaskene og skrukorkene i en stor ren kasserolle i minimum 20 minutter. (Går ikke flaskene helt nedi kasserollen så fyll også flaskene med vann og kok de så stående i kasserollen. Dampen vil sterilisere dem.

Oppskriften sier som følger:
“Hell deretter på eggekrem til flasken er halvfull, så har du på litt sprit. Rist flasken og smak. Er den for svak eller sterk etter din smak så justér med mere eggeblanding eller mere sprit, alt etter som“. Jeg – blandet spriten rett i kjelen og smakte meg frem :-)) For så å helle likøren på flasker. Enklere synes jeg…

Tips!
Tenk på hva egglikøren skal brukes mest til!
Skal du bruke den mest til desserter (som saus til eplekake/terte og vaniljeis i stedet for vanlijesaus for eksempel), så kan det være gunstig at den ikke er for sterk. Skal du derimot drikke av den på lillejulaften sammen med din kjære foran peisen når juletreet endelig er pyntet og alt er klart til den store høytidsdagen, så kan den kanskje være litt sterkere enn dersom du skal bruke den som saus på juledessertene.

Egglikørflaskene bør vendes regelmessig, og egglikør ristes alltid lett før servering for å sikre at den fremdeles er godt blandet! Den hjemmelagde egglikøren er holdbar i minimum en måned.  

Glassveranda har laget etiketter til egglikør-flaskene sine, og dersom du også kunne tenkt deg disse etikettene på dine egne egglikør-flasker, så klikk deg inn – i linken nedenfor – til Glassveranda for å hente dem! Hun har nemlig laget dem i et utskriftsvennlig format  – slik at alle som har lyst til å bruke dem kan skrive dem ut på egen skriver! 😉

Vi brukte gråpapir som vi klipte til, å la i skriveren. Det er nok enklere å kjøpe farget ark, for skriveren vår var ikke så helt begeistret for gråpapiret. Men man “tager hva man haver”…

Malen til den fine etiketten finner du i bloggen Glassveranda, hvis du trykker her.

Jarle er sysselsatt med “klippe og lime” etiketter, mens jeg kokkerlerer. :-))

Nå skal 14 stk eggeplommer være oppbrukt – og da skal man etter enkel hoderegning – sitte igjen med 14 stk eggehviter…
Så da kan du jo for eksempel lage deilige kokosmakroner?

Oppskrift:

14 eggehviter
500 g kokosmasse
1/2 ts bakepulver
1 ss hvetemel
300 g sukker

Stivpisk eggehviter og sukker. Ha i bakepulveret og melet til slutt. Vend deretter forsiktig kokosmassen inn i blandingen til kokosmassen er jevnt fordelt i eggehvite-massen.

Du kan bruke to spiseskjeer til å forme kokosboller på bakepapiret rett på stekebrettet, eller så kan du bruke en skje og ha massen over i muffinsformer og steke kokosbollene i muffinsformer. (Ca. 60 stk). Stek kokosmakronene midt i ovnen på 200 grader i 12-15 minutt. Avkjøl dem. Oppbevares i lufttett kakeboks/glasskrukke. 

Dette var en hyggelig “husflid-kveld” for både mor og far.
Og en aldri så liten smaksprøve ble det -på både egglikør og kake – på undertegnede,  mens mannen, må på grunn av vaktuke, kun fikk smake på kaken, mens likøren må vente til helgen…
(Hi-hi… Hvis det er mer igjen da… )

Etter denne innsatsen ble resultatet som følger: To flasker egglikør og en “haug” med kokoskaker.

Deilig!!!

Ha en fin kveld!

8 kommentarer
  1. Vi laga også eggelikør i fjor og ga bort i julegave til naboer og venner, det ble kjempepopulært, snakka omdet i går kveld at vi måtte lage i år også, da litt til eget forbruk.. nyyyyyydelig er det.

  2. Tusen takk for koselig hilsen hos meg;o) Alltid spennende med nye blogger!
   Denne likøren såg jo aldeles herlig ut! Og så oppskrifter på det hele – tusen takk! Det ser ut til at dere har et herlig samarbeidsprosjekt. Synes alltid det er så koselig når jeg kan få mannen i huset med på et felles prosjekt;o))
   Ønsker deg en flott adventshelg.
   Klem fra Solveig

  3. Hei, og tusen hjertelig takk for nydelig hilsen!
   Så koselig blogg du har, og for et lekkert hjem!
   Nydelig og veldig julekoselig! 🙂
   Ønsker deg en riktig god natt!
   Klem fra Trine

  4. Nydelig flaske da:) Har aldri prøvd å lage verken egglikør eller kokosmakroner jeg, men kansje jeg burde prøvd det! Med de flotte etikettene så er jo en slik flaske en flott julegave;)

  5. Hei!
   De er overhode ikke tørre, men ikke akkurat seige heller.
   Ovnen min er litt ustabil, så jeg tror kanskje at de skulle stått litt til. (de sto i 12 min)
   Vi skal lage en runde til, til helgen, og da skal jeg steke de litt lenger…
   Men gode det er de!
   Klem fra Line

  6. Dette såg unektelig godt utt jammen er dere flinke:))
   Har aldrig sett melis på kokkosmakroner men det såg også deiligt ut.Blir disse kokkosmakronene tørre eller litt seige i midten

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg