En tur inn…

Heisan!

Hverdagen er i gang for fullt, og ting hoper seg opp.
Og når dagen i dag startet med regn, kunne jeg jo alltids benytte tiden inne, med til litt huslige aktiviteter.

.

Jeg må nok innrømme at det er deilig å være litt inne igjen også…

Se… Plantene gror inne også! Og i år har jeg faktisk husket å vannet dem gjennom hele sommeren…

Så etter et par timer med stryking, og litt smårydding kom solen tilbake. Og da er det bare å komme seg ut igjen!

Med ønske om en FIN lørdag!

Skyggebed bak lysthuset

Her i “Huset på landet”  fortsetter jeg kampen mot hagekanter, og bestemte meg for å lage et nytt bed rundt lysthuset.

Planen var jo egentlig å bygge en granittmur rundt, men den tar så lang tid å lage, så da lager jeg noen nye bed og planter litt, mens jeg venter på at “granittmurbyggetiden” skal komme…

Planteplassen ble atter en gang fylt opp…

Denne gangen valgte jeg planter med lilla rød-lilla-rosa (?) blomster eller burgunder blader.

Siden jeg var litt usikker om det ville bli fint med bed rundt lysthuset, prøvde jeg først å stikke opp kanten der beddet skulle gå, og så danderte jeg ut plantene.

Og jeg ble fornøyd, så da ble det bed…

Fylte deretter opp med litt mer jord, og kompost.

Så var det planting…

Det som er ekstra artig når man lager nye bed, er at etter hvert som forandringene skjer, får man plutselig nye ideer. 
Og slik er det her… At veien blir til mens man går! 

I dag har jeg fri fra jobb.
Nå skal det pakkes, for denne helgen skal vi ha “mor og datter” helg på Strømstad Spa hotel.
Det er meldt deilig sommervær så jeg tror vi kommer til å få en fantastisk tur!

Med ønske om en riktig god helg…

 

 

En småguffen morgen

I dag ble jeg vekket av vinden som ulte og regnet som pisket på vinduet….

Det er ikke akkurat noe som frister ute nå.

Egentlig er det best å sitte inne å se ut.

Det er grått og trist, 15 grader, og det blåser 12 sekundmeter.

Men pytt, hva gjør vel det!

Det er stille i huset,…
Kaffen er i koppen…
Lyset på bordet…
Og jeg har mange blogger å besøke!

Kan ikke klage jeg!

Ha en FIN søndag ♥

 

1000 åpne hager

I morgen braker det løs… 
1000 hageeiere ønsker deg velkommen inn i sine hager.

Jeg referere fra Hageselskapets hjemmeside…

“Hvem, hva, hvor…”

 

Hageselskapet inviterer alle hageeiere og ansvarlige for skoler, helseinstitusjoner, parker, botaniske hager, kolonihager, museumshager og andre over hele landet til å åpne hagene sine 18. august 2013. Det er ingen fasit på hvordan en hage skal se ut, målet er å vise det store mangfoldet av hager i Norge.

Vis hagen din, vis det som har inspirert deg, del kunnskapen med andre og du vil garantert få mye tilbake!

Selv har jeg ikke meldt meg på, men jeg gleder meg veldig over at det er andre som har gjort det.
Søndag 18. august mellom kl. 12.00 og 17.00 er de åpne. 

Selv har jeg veldig lyst til å besøke en del av disse hagene. 
Jeg har aldri gjort det før, men gleder meg veldig. Det skal bli artig å få masse inspirasjon og hyggelig hageopplevelser!

Det er synd, men det er bare en hage i Fredrikstad, som er åpen… 

Rosehagen i Byen, den lille hagen med det store hjertet.

Domberg Karine
Mads W. Stangsgt 4
1610, Fredrikstad
Medlem av ingen hagelag
Kategori : Privat hage
Merknader til besøkende:

I anledning 1000 ÅPNE HAGER vil du i hagen finne: Kafe med bevertning. Hagemarked. Her kan du finne bla: Honning, økologiske grønnsaker, stauder, byttebod, bruktbod, hageinteriør og pynt. Byttebod, har du noe du ønsker deg eller vil bytte bort. Ta det med, sett det på bordet og se om du finner noe annet. Gjenstandene må være hagerelatert, bøker, planter, frø, redskap, klær….. * Boksalg, nytt og brukt. * Julian`s saftbod. * Kafesalg Pengene vil gå til prosjektet “Gata vår”. Prosjektet “Gata vår” er startet av oss som bor i den lille gatesnippen. Vi har kontaktet kommunen og fått tillatelse til å sette igang med beplantning. Vi har et ønske om å skape en levende gate i vårt sentrumsområde. Det er hyggelig og inspirerende, folk stopper opp, slår av en prat, kommenterer maisplantene, smaker et par bringebær. Kanskje dukker det opp flere slike levende asfalthager. Vi ser også for oss at det er muligheter for kjøkkenhager i pallekarmer, dette gjelder alle som har lyst og tid. Så hva som venter i fremtiden kan vi jo med spenning og entusiasme påvirke… Gerilja Gardening: GROW food NOT lawn!

Om hagen

Rosehagen i Byen er en bakgårdshage i Fredrikstad sentrum. Den er ikke stor, men likevel en oase av farger, form og duft. Rosene i hagen er David Austin, English Rose Collection. Her er et utvalg av de kjente og kjære og de litt mer spesielle. Det er pr Juni 2013, 17 forskjellige sorter og flere er på vei. Det er også historiske roser. Disse er for salg ettersom jeg ønsker å få byttet de ut med Austinroser. Disse står på friland og er merket. Facebook: “Rosehagen i Byen, den lillehagen med det store hjertet” her er bilder og annet fra livet i hagen. Jeg håper du kommer innom en tur. Alltid hyggelig med en hageprat og en kopp kaffe

Men det er jo ikke så langt til Hvaler heller da… Og her er det flere som ønsker velkommen:

Hvaler Gjestehage

Skovly Anne Marit

Utgårdsveien 62
1684, Vesterøy
69377716, 45044298
Medlem av Hvaler hagelag
Kategori : Privat hage, Humlevennlig hage
Merknader til besøkende:

Hagen kan besøkes av alle som er interessert i en hageprat, både enkeltpersoner, grupper og hagelag. Den er ment å inspirere alle gjester til økologiske løsninger. Eier er opptatt av filosofien fra -vugge til vugge -slik naturen selv ordner opp når den ikke blir forstyrret av menneskets grådighet. Alt av naturens avfall går tilbake som kompost og gir næring og nytt liv, slik kan vi også la oss inspirere i det daglige. Eier holder kurs og foredrag innenfor tema økologisk kjøkkenhage i ulike størrelser samt ulike foredrag om hagestell og produksjon av potter og kar i Hypertufa.

Om hagen

Hvaler Gjestehage har åpent for 3 året på rad for 1000 åpne hager og nytt i år er en kjøkkenhage på 120 kvm etter modell fra “Stjernehagen” en økologisk modell som sikrer god vekselbruk. Rundt finnes også bærbusker og frukttrær. Rundt huset er det naturtomt på ca 1 mål med mange ulik rom; Surjordsbed, rhododendronavdeling, rosebed med stauder og en liten hagedam med koier og gullfisker. Urtebed med drueplanter samt et arbeidsdrivhus av resirkulerte vinduer. Et ovalt lysthus med duftpelargonium og kurvmøbler. Det er produksjon og noe salg av egne planter fra hagens stauder og frø. Kan også servere kaffe, kaker eller annet etter avtale da det er godt med sittegrupper i hagen. Besøk meg gjerne på: http://www.facebook.com/HvalerGjestehage

 

Rødsfjellet villahage på Asmaløy

  

Danielsen Tone
Rødsfjellet 18
1684, Vesterøy
Medlem av Hvaler hagelag
Kategori : Privat hage
Merknader til besøkende:

Velkommen til Rød boligfelt på Asmaløy. Tone Danielsen og Espen Linderud har en hyggelig villahage med små fjellknauser, treklynger og gressplen.

Om hagen

Hagen byr på litt av hvert, drivhus med selvsådde tomater og squash, kjøkkenhage i pallekarmer med grønnsaker og urter. Små rare ting overrasker den besøkende og Tone nyter det gode hageliv med vekt på det matnyttige, ja litt for øyet skader jo heller ikke! Tone liker å lage syltetøy, marmelader og saft med uvanlige smakskombinasjoner, supergodt! Noe vil være for salg også på 1000 åpne hager for den som har sans for det elille exstra. Ellers ønsker Tone seg besøkende som også kan komme med innspill og forslag til en ennå bedre hagebruksløsning. Velkommen til Rødsfjellet 18!

 

 

Kroken

Nordang Elisabeth
Kroken Hauge
1684, Vesterøy
98421594
Medlem av Hvaler hagelag
Kategori : Privat hage
Merknader til besøkende:

Kroken på Hauge, Vesterøy ligger ved veien mot Papperhavn. Når du kommer til skiltet Flyndre Flat er du fremme. Åpent fra kl 12 – kl 17

Om hagen

En stor hage med et gammelt hus kan romme så mangt, og det gjør det virkelig her! Eierne Elisabeth Nordang og Rolf Utgård flyttet hit for noen år siden og har lagt vekt på å bevare det opprinnelige hagebruket/nyttehagen. Gamle eple- og plommetrær, hønsehus med høner og et svaberg midt i hagen fylt opp av husbondens vedhogst! Et riktig gammelt selvbygd drivhus av vinduer står sjarmeredne tilbaketrukket med ringblomster og urter i forkant. Helt nytt av året er et tunneldrivhus som rommer tomater. Elisabeth er en pasjonert samler av pelargonium og er du heldig er det kansje noen for salg. Hun har også sitt eget keramikkverksted på eiendommen. Det er mye rådyr som lusker rundt og kjøkkenhagen er derfor rammet inn og har fått tittelen “geriljaburet”. Velkommen til Kroken og en kreativ gammel hage.

 

Hvalerhagen

Kirkebø Stine
Stopp 65 Stafseng
1680 , Skjærhalden
40611571
Medlem av Hvaler hagelag
Merknader til besøkende:

Daglig leder Stine Kirkebø Offentlig transport TIMEkspressen linje 6 til Skjærhalden, sykkel fra Skjærhalden eller én av de to turene i døgnet som kjøres av lokalbuss. Holdeplass er da Stafsengen, 500 meter fra hovedveien på høyre hånd, ligger Hvalerhagen. Telefon 69 37 97 77 E-post [email protected] Hjemmeside http://www.hvalerhagen.no Facebook: Hvalerhagen

Om hagen

Hvalerhagen er en åpen hage, gårdbutikk og uteservering midt i Hvalers skjærgårdsidyll. Beskrivelse Når man tar av på Stafsengveien, åpner landskapet seg. Svaberg, jorder og slåpebusker definerer landskapet, og litt bortgjemt ned mot vannet ligger et hvitt hvalerhus, en liten låve og flere drivhus av gamle vinduer. Mellom drueplanter, eiketrær, roser, rips og rogn, kan man nyte en kopp kaffe, iskrem, Hvalerpølse eller hva man måtte ønske. Vi planter ut stadig flere stauder og nytteplanter, og øker gårdens landbruksareal. Det er mulig å gå på oppdagelsesferd mellom planter og blomster, snuse og se på dyreliv. Hvalerhagen er, og skal i enda større grad bli, en åpen opplevelseshage for store og små. Hvalerhagen skal bygges opp stein på stein. Vi begynner i det små, men på sikt har vi mange planer og ideer. Kom gjerne ut og lytt på stillheten, kjenn på naturen, stress ned og kanskje har du en god idé å dele med oss? Vi har uteservering i hele hagen, og en liten gårdsbutikk med varer fra gården, Hvaler med mer. Velkommen til 1000 åpne hager 12 august

Har du lyst til å besøke en av de åpne 1000 hagene i Norge, kan du klikke her: 1000 åpne hager for å se hvilke hager som du kan besøke i ditt distrikt.

 

Når sannheten skal frem…

Ulempen ved at jeg alltid kjøper blomster eller planter så fort jeg får en mulighet, er at det da stort sett alltid er rotete på gårdsplassen.
Jeg har ikke noen tilrettelagt plass å holde på, derfor blir det til at planter, hageredskap, vannkanner, vannslange, jordsekker og lecakuler står utover i en salig blanding!

Det er vel ikke sånt man viser frem i bloggen…

Faktisk mye enklere å vise bilder av for eksempel inngangspartiet…

Her er det nemlig alltid ryddig.

Men med et blikk til venstre, kommer sannheten for en dag…

Hver gang denne plassen blir nesten tom, fyller jeg den opp igjen…Til mannens store fortvilelse! 
Og det stakkars Magnolia-tre har stått i potten helt siden jeg kjøpte det på hagemessen.
Her står det i påvente av at jeg skal finne den perfekte plass i hagen, hvor det kan vokse seg stort og flott! 🙂

Så har vi en jordhaug… Og DET er kjekt å ha!   

Uffameien… Det ser kanskje ikke helt bra ut…

Burde vel kanskje arrangert et selskap, eller noe. Da blir det alltid ryddet opp…

Vannslangen har også en tendens til å bli liggende ute.
Siden det blir vannet nesten hver eneste kveld, blir det ikke til at jeg sveiver den inn…

Lenge leve latskapen!

Forlatt hageredskap på ulike plasser i hagen…

Slik blir det, fordi da bare skulle jeg et eller annet…

Nå er fiskesuppen ferdig, jeg venter på mannen skal komme fra jobb – så blir det å fortsette på utfordring 2, som jeg begynte på i går… 🙂

 Med ønske om en fortsatt FIN uke!

Skogkanten – før og etter

Det blir visst en del hageinnlegg her for tiden, ganske naturlig – siden tiden etter jobben stort sett blir tilbragt i hagen.

En ting som har irritert meg lenge, er alle de forbaska skråningene vi har her i hagen. Og grensen fra hage til skog, med gress som må klippes – og som vi har på tre sider – har en tendens til å plage meg ekstra mye…

Det plager Ikke min mann da, siden han alltid sitter på gressklipperen, mens jeg – jeg må gå med “døtte-klipperen”. Og skråninger er tunge å klippe, bare så dere vet det! (Og jeg har visst ikke skolene for å kjøre den store, påstår min mann, med et smil om munnen). Hmmm…

OK… Jeg inrømmer at jeg kan trenge trimmen, men jeg har nå bestemt meg at alt som skal gjøres i hagen, skal gjøres med tanke på at vi ikke må jobbe oss i hjel for å holde den ved like. Derfor går jeg nå til angrep på det som irriterer meg mest…

Her er min første utfordring…

Skråning 1: Her vokser det gress/ugress, et morell-tre, en rabarbra, og en gressløk, som det forøvrig er best å huske som den en gang var…

Det er faktisk en ganske bratt skråning. Og jeg – som ikke har utdanning – må selvfølgelig klippe den, med den gressklipperen som selvfølgelig ikke går av seg selv…

Phu… tungt!

Men, med mannen borte, begynte jeg kampen mot skogkanten…

Jeg spadde og lukte bort det som var av ugress.
Også gressløken måtte gi tapt, siden den nå var mer eller mindre forsvunnet blandt kveke og andre ulumskheter…

Så var det å fylle på med jord…

Og så kom det morsomme!!!
Tra-la-la… Plantekjøp! 🙂

Etter en rundtur på tre forskjellige planteutsalg, fikk vi omsider kjøpt det jeg ønsket meg!
Hengeren ble full og lommeboken noe slankere…

Plantene ble plassert, og omplassert, og omplassert… 

Helt til jeg omsider ble fornøyd.

Ser bra ut dette… 🙂

Så var det å begrense vedlikeholdet, da
Mindre lukingen er jo alltids en plan… Derfor ble det duk og bark.

Og bare så dere vet det – det er ikke SÅ lett å legge duk når man er alene og det blåser!

Men med litt tålmodighet (!) kom jeg i havn.

Jeg er kjempefornøyd – og anser meg herved som vinner av kampen mot skråning nummer 1!

Grenselivs utfordring

Da Lars Johan Wiker i den koselige bloggen “Grenseliv” , helt uventet, ble eier av en ekstra jordlapp, ønsket han forslag til hva han kunne bruke denne til. I samarbeid med bladet Lev Landlig

Selv har jeg hatt grønnsakshage flere ganger, med mer eller mindre hell. Tiden har vært min værste fiende. Jeg rakk ikke luke, rakk ikke vanne nok og ikke rakk jeg å sprøyte mot larver og lus. Da Lars Johan ønsket forslag til hva han kunne bruke jordlappen til, kom de gode minnene med grønnsakshagen frem, og jeg sendte et forslag over hva jeg foreslo:

Hei!
Så spennende, med en ekstra jordlapp som bare roper på beplantning!

Jeg foreslår:

1. Sukkererter ? det er jo bare helt nydelig å gå å plukke og «småspise» utover sommeren.
2. Redikker ? de vokser så fort og er nydelig å ha i salaten.
3. Frøblandinger av sommerblomster ? som du kan plukke og alltid ha friske blomster i huset og på verandaen. I tillegg er de vakre der de står på jordlappen?
4.Gulerøtter ? enkelt og greit å så, og sååå deilig å plukke enten for å knaske dem, eller koke de til middag!
5. Poteter ? artig å gå ut i hagen å ta opp et ris, og koke til middag?

Ønsker deg masse lykke til!

Line

Alle som kom med tips til hva som kunne dyrkes på jordlappen, var med i trekningen av to premier, fra Vien Compagniet sitt utvalg av engelske høykvalitetsredskaper fra Burgon & Ball.

Spade: En vinner får en bedspade. En rustfri spade som er litt mindre enn vanlig og derfor lettere å håndtere.

Plantesett: En vinner får et sett med rosa planteskje og plantegaffel. Dette er flotte, solide og praktiske håndredskaper.

Tiden gikk og jeg glemte hele saken…
Gleden ble derfor stor da jeg plutselig fikk en pakke i posten…

Jeg VANT!

Enn så lenge står spaden til pynt, i min “kjøkkenhage”, som i år bare består av jordbær, tomat, paprika, gressløk og basilikum, plantet i bøtter og kar.

Men jeg driver stadig med nye og gamle blomsterbed-prosjekter, og DA skal jeg ta den i bruk! 🙂

Nå blomstrer det ved lysthuset igjen…

 
I fjor sommer, kjempet jeg en innbitt kamp mot de søte rådyrene… 
Søte rådyr som forvandlet seg til grusomme monster-rådyr på natterstid…
Glupske monster-rådyr som forsynte seg grovt av våre vakre, nyplantede roser…

Jeg sloss med nebb og klør…
Satt ut blodmelsblanding…
La hårtuster rundt omkring…
Påla min kjære mann og alle våre manlige gjester, om å gjøre sitt forlatende på trestammene…

Og til slutt, så vant jeg kampen!

Skuffelsen var derfor veldig stor i våres, da nesten samtlige av rosene hadde bukket under. Jeg som hadde sett frem til et blomstrende lysthus, med roser som klatret oppover, i rene “Tornerose-stil”! Men “sukk”, her var det bare å begi seg til gartneriet for å kjøpe nye roser.

Og endelig! NÅ blomstrer det så fint igjen…

Rosene er enda ganske små, derfor har jeg nok jukset litt, for å få det til å blomstre litt ekstra, ved å henge opp ampler med henge-Pelargonia…

Og plante Klematis, på begge sider av inngangen…

Her er klatrerosen New Dawn…

Erteblomster for ekstra blomstring. Og så lukter de sååå godt!

Buskrosen “Summerwind”…

Fler enn meg som har mistet mange roser i våres?

Med ønske om en fin-fin onsdag!

Sommerens postkort

Du vet du har hatt en FIN ferie når badevekten når nye rekorder, kroppen ser ut som et tofarga verdenskart med forhøyninger både her og der, og når pulsen stiger bare man beveger seg i noe annet en snegle-fart!

Det er kanksje ikke så rart når man tilbringer timer i denne…

Istedet for å bevege seg!

Og når man velger en god bok i solstolen…

I stedet for en lang svømmetur!

Her er plassen vi har tilbrakt hele 16 dager av årets sommerferie.

Vi er HELDIG som har en slik familie-hytte, hvor vi samles og har det godt i sammen!

Grilling er et “must” om sommeren…

Og det har nok gått med noen kilo kjøtt på denne her i sommer! 🙂

Og stakkar svigersønn, som er snekker, ble satt i arbeid – IGJEN!

Her henger`n opp bærebjelken til den nye markisen… 
Tusen takk, Harald! 🙂 

Jeg ble litt sliten av å se på han arbeidet, så da måtte jeg hvile litt i strandstolen igjen…  :-))

Feriens hobby ble luftgevær skyting!

Søskenkjærlighet…. ♥

Småprat i vannkanten…

Besøk av gode venner…

Sommer`n er HERLIG!

Kunne ikke hatt en bedre ferie!