Dyrk din egen mat – Urtehage

Jeg fortsetter med “dyrk din egen mat” jeg. Men jeg gjentar igjen… Jeg er ingen spesialist, jeg bare prøver og feiler. Og jeg vil nok si at jeg er mest i den siste kategorien… Feile-kategorien.

Selv om jeg har blitt litt flinkere (etter noen års prøve-feile taktikk), når det gjelder dyrking, så har jeg blitt mye flinkere til å bruke friske urter i maten. Og det vil jeg si! Det smaker himmelsk i forhold til tørkede urter!

Noe som urtedyrkingen har medført, er at jeg har mer lyst til å lage mat. Det smaker jo så godt! I vinter har jeg laget forretter, middager og desserter, både pyntet med og laget med friske urter. Nå skal det sies at jeg ikke har dyrket urter i vinter, nei de er fra butikken. Men jeg har brukt de! Og det har jeg ikke vært noe flink til tidligerere.

Her er et bilde av fjorårets urtehage…
(som for øvrig ikke akkurat ble utnyttet som den burde…)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Og med koriander til høyre!
Til info: Jeg liker IKKE koriander. Samme hvor mye jeg har prøvd. Jeg liker IKKE koriander! Det smaker såpe!

Men persille og dill derimot…


Det liker jeg!

Siden jeg ikke er så flink til å vite hvilke krydder som skal brukes i de forskjellige rettene, har jeg Googlet og prøvd å lære. Selv synes jeg det er enklest når jeg finner ferdige oppskrifter, gjerne med et lekkert bilde av maten, for så å prøve meg frem. Og det har slått begge veier. Noen ganger har det vært en suksess, andre ganger har det vært for mye eller for lite. 

I mine runder på nett har jeg samlet litt info om de forskjellige urtene. Kanskje det er flere enn meg som trenger litt mer info?
På sidene til Meny har jeg funnet følgende: 

Gressløk:

Gressløk Gressløk har en mild, god løkaroma. Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden. Gressløk er deilig i alle retter der du ellers bruker løk. Til fisk, kjøtt og grønt. Frisk, finhakket, gressløk drysses  på supper, salater, kylling, poteter, kokte grønnsaker og eggretter. Også  godt på grillet kjøtt og fisk. 

Basillikum:

Basilikum har en søtaktig og mild smak. Bruk bladene hele, eller riv eller fin snitt dem. Stilkene kan også hakkes og brukes. Smaken blir forsterket ved oppvarming, men forsvinner om du koker basilikum for lenge.  Tilsett urten mot slutten av matlagingen. Basilikum kler alle tomatretter, er utsøkt i salater, obligatorisk til pasta, nydelig på pizza, og går også godt sammen med gresskar, squash, bønner, sopp og fisk. Visste du at basilikum holder fluene borte?

Dill:

Dill er på sitt beste når planten er 15-20 cm høy. Man bruker de smale, velsmakende bladene som krydder. Smaken av dill kan minne om anis og persille og er karakteristisk og litt kraftig. Skyll bunten godt. Fjernde groveste stilkene (disse kan eventuelt brukes til å koke kraft). Dill passer ypperlig til fisk og skalldyr. Finhakkes til dressinger, marinader og sauser. Dill har sin selvfølgelige plass sammen med gravlaks, dillsaus, reker, krepseanretninger, potetretter og salater. 

Estragon:


Estragon er lett bitter. Fransk estragon, også kalt “ekte estragon”, er rikere på smak, russisk er mer hardfør i hage. Estragon bør brukes nøkternt i matlagingen, men gir da en fyldig og fin aroma. Uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, supper, fiskeretter, god i fyll til kylling og i eggretter. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Man kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver. Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.

Koriander:


Koriander er favoritturten i det meksikanske kjøkken og brukes i mange typer salsa. Bladene har en nydelig lukt og en litt skarpere smak som egner seg godt i salater, til grønnsaker, laks og til fjørferetter. Bruk gjerne hele planten og la stilkene være med når du kutter eller hakker.. Korianderfrøene har en mye kraftigere smak enn bladene og skal knuses i en morter. Koriander bør tilsettes heltmot slutten av varmebehandlingen for aller best smak. Koriander inngår også i mange curryblandinger. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.  

Sitronmelisse:

Sitronmelisse smaker og dufter svakt av sitron. Dette er en typisk desserturt som kan brukes både som ingrediens og pynt. Bladene brukes hele som pynt eller opphakket som smakstilsetning. Sitronmelisse må ikke koke, da forsvinner smaken. Plukk av de ytterste bladene ved bruk. Friske blader kan blant annet smaksette

Persille:

Persille er en av våre gamle kulturplanter og har blitt dyrket i minst 2000 år. I det gamle Grekenland var persille et symbol for sorg, mens romerne brukte den som legeurt og mente den hadde dempende effekt på “bakrus” dagen derpå. Finhakket persille har utallige bruksområder og hele stilker setter sammen med andre urter god smak på for eksempel supper.

Rosmarin:

Rosmarin betyr opprinnelig “havets dugg” og er fremforalt elsket av det franske kjøkken. Rosmarinblomstene kan du kandisere og bruke som garnityr. Rosmarin inneholder eteriske oljer og bitre smaksemner som gir en søt, litt bitter smak som kan minne om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak. Husk på denne urten til lammesesongen!

Salvie:

Salvie har en bitter, aromatisk og veldig dominerende smak, og bør av den grunn brukes med forsiktighet. Det er bare de unge bladene som brukes som krydder. Det er ikke alltid nødvendig å hakke bladene, om man griller kjøtt eller fisk kan man legge på hele salvieblader. Bladene kan også kokes med i retter. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin. Bruk gjerne salvie når du koker bønner og kjøtt med mye fett – som svin, gås og and, til fet fisk og i retter med kalvelever eller pasta.

Timian:

Timian er en anvendelig urt med sterkt aromatiske blader som er ypperlige i kjøtt- og fiskesupper, gryteretter, mat fra frysedisk, spagettisaus, pateer og kjøtt av alle slag. Alt løftes opp ett hakk med litt timian. Prøv litt finhakket timian i kålrotstappen eller fårikålen å få en ny, smaksrik og eksotisk vri. Det er bladene og de unge skuddene som brukes som krydder og de klippes av straks før planten blomstrer.

Oregano:

Oregano vil ha det tørt og solrikt. På Kreta vokser oregano vilt under nøyaktig disse varme forhold. Det gir oreganoen ekstra god fylde og naturlig smak. Likevel vil mange si at oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken, til pasta og pizza. Brukes også til kjøtt, fjærfe, grønnsaker og eggretter, sauser, supper og risretter. Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet. I kokte retter bør oregano tilsettes straks før servering, da koking ødelegger smaksemnene.

En liten måletabell for hvordan friske urter kan erstattes med tørkede:
Hvor mye er passe?

Tørkede urter er sterkere enn ferske.
En gyllen regel er at 1 ts tørket, malt eller støtt urtekrydder tilsvarer 1 kopp friske, hakkede urter. Men noen urter har sterkere smak enn andre. Til en rett for 4 porsjoner sier internettet at det passer med:

½ – 1 msk Dill

1 ?-1½ tsk Basilikum

½ – 1 tsk Estragon

½ – 1 msk Gressløk

1 – 1½ tsk Kjørvel

1 – 1½ tsk Merian

½ – 1 tsk Mynte

½ – 1 tsk Oregano

½ – 1 tsk Rosmarin

½ – 1 tsk Salvie

½ – 1 tsk Timian

Hvis man blander flere urter, anbefales det laveste målet. Smak alltid til før servering, og tilsett litt ekstra hvis det kreves mer urtesmak.

I min urtehage i år, skal det være basilikum, gressløk, timian, persille, mynte (som vi har fra i to år tilbake), sitronmelisse (som jeg ser kommer igjen), rosmarin og dill. Salvie har vi i blomsterbedet, men har aldri brukt av den.

Hva med deg? Dyrker du urter? Og hva er i så fall din favoritt?

 

 

#hage #urter #urtehage #dyrkdinegenmat #trädgård

Beskjæring av epletrær

Ååjj… Hva er det jeg driver på med nå, lurer jeg…
Vi har to epletrær på gården, som virkelig trenger en runde med beskjæring.

Men jeg har jo aldri beskåret epletrær før! Så da sier jeg som Pippi… Det kan jeg sikkert klare…

I et strålende vårvær, med kroppen proppet full av hagehormoner, bevæpnet med en liten sag, hagesaks og en gardintrapp, gikk jeg til verks…


Dette epletreet tror jeg at aldri vært beskåret tidligere.
Det gir masse frukt, med eplene er små. Så nå håper jeg at en liten beskjæring vil gjøre at avlingen skal bli noe bedre. Ikke nødvendigvis i antall, men i kvalitet.

Det andre treet som også skulle til pers, er et podet tre, som bærer tre forskjellige eple-slag…


Det har heller ikke vært beskåret, i hvert fall ikke av mennesker. Men rådyrene derimot, gjorde nesten kort prosess med treet da det var nyplantet. Og derfor er det nesten blitt en eplebusk, i stedet for et epletre.

Godt i gang med det store treet…


Tre kraftige greiner ble sagen bort. Og mange, mange oppadgående, og kryssende grener, måtte se seg tapt av sagen.
Alle klipt over skudd som gikk utover. For det har jeg lært på Youtube… 🙂

Her er treet nesten klart ferdig beskåret for i år…


Siden jeg ikke er noen form for gartner, men hadde ønske om å gjøre dette selv, har jeg sett mange videoer på Youtube om beskjæring av epletrær. Og det de sier er at man ikke må ta for mye på en gang, men heller fordele beskjæringen over to eller tre år. Så da gjør jeg vel det da… 🙂

Det lille treet fikk en mindre beskjæring…


Men etter bildet ble tatt, var jeg blitt vågal… Så da tok jeg et tak til på de lange greinene.

Så da gjenstår det å se…
Om noen måneder kommer blomstringen… Forhåpentligvis! Og så blir det spennende å se om det blir noen epler i år. Og selvfølgelig… Blir de store og kraftige?
Jeg tror det. Jeg tror faktisk det blir slike store, røde og skinnende “Snøvit-epler”…
Det er i hvert fall lov å leve i håpet…

Om det er noen som kan dette der ute, setter jeg stor pris på evnt. tilbakemeldinger. På godt og vondt… 🙂

#hage #epletre #beskjæringavepletre #vårsyssel #trädgård

 

På hagebesøk hos Lise og Henrik

Jeg elsker å være på besøk i hagen til Lise og Henrik! Det er som å gå på en uendelig oppdagelsesferd. Hver gang jeg er der, oppdager jeg noe nytt.
Og uansett hvor jeg snur meg er det noe spennende å se.

Lise er en mester i å plante i de utroligste ting. Det som de fleste ikke en gang vurderer å ha i hagen. Vel… Helt til man ser det i hagen til Lise og Henrik…

Da kommer nemlig kvalene for alt jeg har kastet eller takket nei til.
For hvem hadde vel tenkt på å ta vare på gamle sko, baljer i alle varianter, gamle drensrør, gamle utslitte dører, blikkplater, kjerrehjul, høvelbenk eller garnkuler…

Bli med på vandringen, og kanskje får du også noen gode ideer…

Jeg ser på disse bildene og blir så fasinert. Håper de er til inspirasjon for deg også.
Om du har lyst til å lese mer om denne herlige hagen, trykk her.
Da kommer du til Blomsterlise sin blogg, hvor du også kan lese mange deilige oppskrifter på aldeles nydelig mat.

I dag skinner solen i Fredrikstad, og den skal jeg nå ut å nyte.
Ha en FIN dag og…

#hage #hageinspirasjon #plante #krukker

Dyrk din egen mat – Grønnsaker i pallekarmer

At jeg driver å dyrker min egen mat er kanskje å ta i.
Men jeg synes det er veldig artig å så frø, se de spire, vokse og gro, og til slutt kunne spise det man har fått frem.
Det morsomste hadde kanskje vært å hatt en druefarm! Da kunne jeg laget min egen vin! Men, nei… Det hadde nok ikke gått så bra det, da hadde jeg vel bare gått småbrisen rundt og smilt hele dagen…

Så det må bli noen annet.
Reddiker for eksempel er jo kjempemorsomt å så. For de vokser veldig fort.
Fra man sår frø i jorden til man kan spise de går det bare noen få uker…


De er kjempegode å bare knaske på. Og nydelig i salaten.

Etter mange forsøk på kjøkkenhage, har jeg landet på pallekarmer…

SONY DSC
Det er superenkelt å lage i stand.

Og veldig praktisk med hensyn til luking…
SONY DSC

Her er bilde fra fjorårets avling…


Sukkererter i forkant.
Squash, reddik, gulrot, luftløk (kommer igjen hvert år), purre, salat, dill og jordbær.

Squash er morsom å ha…


Den vokser veldig fort. Og vi klarer neimen ikke spise i tritt med det tempo squashen vokser og formerer seg. Men det gjør jo ingenting. For med 2 planter blir det mange besøkende som blir glade for å få med squash hjem.

Se her da…


Det er jo deilig å kunne gå ut og plukke seg litt frisk salat til middagen.
Salat gror også raskt, så den er det fint å så i flere omganger, for å ha salat gjennom hele sesongen.

Skilt for å vise hva som gror kan være kjekt å ha…


For når alt er sådd, og jorden er sort, går man fort i surr på hva man sådde hvor.

Og hva er ikke bedre enn å gå utenfor døren å hente inn det man skal ha i maten…


Så det er bare sette i gang, dere.
Det er morsomt. Helt sikkert!

Uansett om du vil ha grønnsakshage eller ikke…

Et lite ekstra tips på tampen…
Etter å ha lest litt om “sammenplanting” har jeg funnet ut at suverene kombinasjoner er for eksempel:
* Dill og kål (dillen hindrer kålsommerfulen til å legge egg, og da slipper man markene i kålen)
* Løk og gulrot (løken holder gulrotflua borte)

#hage #grønnsakshage #trädgård #pallekarmer #dyrkdinegenmat

Da startet ompottingen

I dag har jeg fri fra jobben.
Spørsmålet er da hvordan jeg ønsker å benytte denne plutselige og veldig kjærkommen fridag.
Kanskje jeg skal vaske huset? Eller rydde i klesskapene? Skapene på vaskerommet skulle også vært ryddet…
Men egentlig har jeg bare lyst til å ordne med blomstene i lysthuset, lese om hage, drivhus og blomster.

Så da har jeg inngått et kompromiss med meg selv… halve dagen med huslige sysler, resten med det morsomme!

Og nå anser jeg meg selv som fornøyd med vasking og rydding så nå går jeg ut i lysthuset jeg!

Vil du være med?


Den lille snøen som kom, ser ikke ut til å ville smelte, enda så veldig jeg ønsker den bort.

En liten smugtitt gjennom vinduet…


Ser på Pelargoniane! Se så flotte de er!
De har fått mange blader etter at de ble klipt helt ned i høst. Og nå venter de nok i spenning på at jeg skal gi de litt ny god-jord!

Nå er vi inne i lysthuset…
Her har jeg gjort klart til ompotting…

Så ser vi oss rundt…


Her står det Pelargonia, oliventre, afrikaliljer, rosmarin og eføy.

Så har vi andre siden…


Her er det papigøyeplante, flere afrikaliljer, urner med liljer og lavendel.

Og tar vi en titt i midten av lysthuset…


Her er det fire engletompeter og en diger jukkapalme. I bakgrunn står et appelsintre som ikke fikk nok vann i høst (sukk så dum jeg var å ikke passet bedre på), et druetre med visne blader, men som heldigvis har fått en nytt skudd.  Så da har vel forhåpentligvis det klart seg over vinteren!

Nå er første pelargonia på plass på plantebordet…

Ny jord står klar…
Så da er det bare å sette i gang!

Om du lurer… JA jeg koser meg! ♥

Ha en strålende dag!

#hageforberedelse #ompotting #pelargonia #hage #fridag #lysthus #vinteroppbevaring

Og der sprakk jeg…

I 2017 var planen faktisk at jeg ikke skulle så noen ting som helst. Men ærlig talt! Er man hekta på hage, så må man være sprø om man tror at det går an å “slutte å så”. For når januar har passert og man nærmer seg halvveis ut i februar, da er det som om man er i ferd med å gå ut av sitt eget skinn. Så jeg har kapitulert, og gitt meg hen for lysten til å dyrke og lengsel etter vår og sommer…

I helgen ble det å finne frem alt jeg trengte for å starte det som jeg ikke skulle. Og i min iver etter å komme i gang, noterte jeg meg at Jarle bare smilte. Noe sier meg at han bare har gått å ventet på at kona skulle sprekke. Og det gjorde jeg altså i helgen…

Men det jeg HAR klar å gjøre, det er å begrense meg.

Nye potter hadde jeg kjøpt, men så kom jeg på at det egentlig var mer fornuftig å hente inn de brukte pottene fra i fjor. Så da bar det ut i plantebua, og hentet pottene som ble vasket og skylt…

Å kjenne jorden mellom fingrene var herlig…

Pottene ble fylt med en blanding av jord og permalite…


(Perlite er det hvite du ser i jorden. Det er et produkt som blandes i jorden for å gi luft og struktur. Perlite brukes til såing, stiklinger og alle typer planter som trenger en luftigere jord. Perlite er helt sterilt og inneholder ingen næringsstoffer)

Så var det nesten klart til å så. Bare å vanne litt først…


Under pottene har jeg lagt et underlag som gjør at plantene kan suge vann nedenifra. Da unngår jeg forhåpentligvis at jorden, og de ventende stilkene blir angrepet av sopp og råte på grunn av fuktighet.

Så har jeg sådd, og frøene ble dekket med Vermiculite…


(Vermiculite holder på fuktigheten i frøpotten, slik at frøene ikke tørker ut, og er bra for å hindre rothalsråte, som gjør at småplantene klapper sammen. Vermiculite er helt sterilt og inneholder ingen næringsstoffer)

Og resultatet av helgens utskeielser ble som følger:
Tre slag med tomater: Chocolate cherry, Bitonto og Marmelade.
To slag med slange-agurk: Tanja og Kinesisk slange.
Av grønnsaker ble det sådd løk og purre.
Av urter ble det sådd bladpersille, oregano og timian.
Og selvfølgelig ble den noen blomster da…
Det ble rød solsikke, kattost, pyntekorg (kosmos) og Mystic Merlin.

Så nå står de der da… På badet…

Tildekket med plastlokk og plastfolie.

Og til mannens store fortvilelse! På gjestetoalettet …

Her har jeg et prøveprosjekt… Jeg har sådd frø av urter direkte i krukkene. Jeg har gjødslet jord i bunnen og såjord på toppen (såjord for at de små spirene ikke skal brenne røttene sine, og næring i jorden under når røttene kommer seg nedover).

Så nå er det bare å passe på så det ikke tørker ut. For det er VIKTIG dere. Tørker frøene før spiring, så kommer det ingen planter. Da dør de. Og det er ikke noe gøy. Nei nå går jeg hver eneste dag og titter til de, for å se om det plutselig dukker opp noe liv…

Det er SÅ spennende! Klarer nesten ikke å vente… 🙂

#hage #dyrkdinegenmat #frø #venterpåvåren #så #urter #grønnsaker #blomster

 

Planer for hagen i 2017

Nå har vi hatt noen måneder uten hagesysler, og nå kjenner jeg at det begynner å krible i fingrene igjen…

Det hjelper ikke stort at det kom snø i helgen, siden vi har hatt så mild og fin vinter tidligere, har jeg selvfølgelig lurt meg selv til å tro at våren er rett rundt hjørnet. Men det er den visst ikke…

Men da får jeg bruke litt tid på å planlegge årets prosjekter. Det er jo koselig. Det å sitte og se på hage-bilder fra tidligere, for å se hva som vi ønsker å prioritere i år. Og for et par uker siden tok jeg med meg kamera og gikk på hagebefaring. Nå skal planene legges! 🙂

Det første vi skal gjøre er å få ferdig det vi ikke rakk i høst…


Og her er det MYE som skal gjøres.
Først skal vi fylle på mer masser nedenfor muren, duken skal kuttes og det skal legges kantstein. Før det skal legges skifer på plattingen.
Nedenfor skråningen skal det bygges en støttemur (lik den som er på andre siden av den buede plattingen), så skal det fylles på med jord og plantes i to etapper. Nede bak plattingen, og i skråningen hvor duken ligger. Og så skal det plantes og pyntes!

Så er det foran lysthuset…

Ved enden av muren skal det lages en trapp som svinger nedover.
Foran lysthuset skal det fylles på jord, og rettes opp. Her kommer det mest sannsynlig noen tønner vi har stående, som det skal plantes i.
Det skal espalier laget av armeringsnett foran/mellom søylene. Disse har vi en plan på hvordan skal dekoreres.

Så er det trappa da…

Det skal forhåpentligvis bygges ny trapp. Nå er det vel på tide, Jarle…!!!
Og på venstre side av plattingen er det et område som skal skiferlegges, og der har vi sett for oss at vi skal ha et par stoler og et lite bord.

Så har vi skråningen nedenfor…

Samme skråning fra sør…


Her skal vi lage en kant/støttemur  av jernbanesviller rundt hele, for så å fylle på med jord.
Så er planene å lage en form for bekk inne i mellom, og så plantes. Her har vi veldig mange ideer, men hvordan det blir får vi vise etter hvert.

Her skal det bygges en trapp!!! Hører du mann min!


Lurer også veldig på en hellegang fra den nye trappen og bort til gårdsplassen.

Så har vi denne skråningen…


Her er planen å fortsette med kantstein helt ned bakken.
Oppe langs gressplenen tenkte vi (jeg) å legge belegningsstein slik at vi får rettet opp kanten mot skråningen. Synes Jarle kjører lengre og lengre ut for hver gang han klipper gresset, og nå er nervene mine tynnslitte. Tenk om han tipper over kanten!!! Det går jo ikke!
Så er det å starte med beplantningen av skråningen. Den går rundt og ned mot gården, og er på ca 400m². Det har vært et mareritt å tenke på  i mange år, siden det nesten er uløselig å fylle den med flotte busker og trær, men en gang må vi jo bare begynne.

Her skal tujahekken beskjæres, og jeg har lyst til å lage et bed foran, bort til rosebuen…


Ser for meg klematis som klatrer i hekken og noe lavt blomstrende i mellom og foran.

Her skal det fylles på mer jord og så skal det sås blomstereng…

Nå tror jeg at vi snart burde nærme oss sommerferien på tidssjema, og da blir det kanskje noen dager på hytta.
Men vi har mer på tapetet, og det kommer i nytt innlegg veldig snart…

Nå skal jeg nemlig gå igjennom blomsterfrøene fra i fjor, og legge en liten plan på hva som jeg ønsker å så. Det har jo en tendens til å bli veldig mye, men i år har jeg bestemt meg at jeg ikke skal ta helt av. Så nå må det prioriteres.

Ha en fin kveld!

#hage #hageplaner #garden

 

Årskavalkade. Dette gjorde vi i 2016

Når det er vinter og mørkt bruker vi ofte kveldene til å lage en plan over hva som skal gjøres i det kommende året. Nå er vi i full gang med planleggingen for 2017, og det er kjempespennende. Men samtidig er det artig å se tilbake på hva vi fikk utrettet i 2016.

Vil du bli med på et lite tilbakeblikk, så heng med…

Vi startet ute (eller rettere sagt på låven) i slutten på februar og utover i mars. Da lagde vi blomsterstøtter til hagen…

SONY DSC

Det gikk noen dager og noen kvelder med sveising…

 

Og sliping…

Og resultatet ble 4 høye og 12 lave støtter, som fikk sine fortjente plasser både i vår og noen venners hager.
(klikk her om du vil lese mer om hvordan vi gjorde det)

Så kom april og våren!
Da var tiden moden for å starte med våropprydding og klargjøring av årets sesong. Både hus, uthus og terrassen ble vasket…

SONY DSC

Og i hagen skulle det ryddes i mang et bed…

SONY DSC

Herlig! Etter hvert som løv og kvister ble borte, kom vårblomstene frem!

Så kom mai du skjønne milde!
Da ble lysthuset tømt for overvintrende planter, før det ble vasket og skrubbet; både vinduer, tak og vegger… 

SONY DSC

Og endelig kunne det tas i bruk slik det er ment… 

SONY DSC
Og med nye hagemøbler ble det mange hyggelige timer her inne.

Gressplenen (eller moseplenen!) fikk noen runder med mose-fjerner…

SONY DSC
Og det ble noen lass med mose kan jeg fortelle!

Og så ble det gjødslet…

SONY DSC

Siden det ikke er takrenner på lysthuset er det et evig problem med leiresprut oppover veggen ved regnvær. For å unngå dette la vi duk og stein der hvor vannet treffer bakken.

SONY DSC

Og det hjalp. Da ble det slutt på møkkete vegger hver gang det kom en skur.

Og så kom bondetilværelsen…

SONY DSC

Selv om vi ikke har så mange målene, er det artig å drive jorden selv. Og etter en uke med intensiv jobbing, er det to lykkelige mennesker som tusler slitne opp bakken.

Kjøkkenhagen i pallekarmer ble klargjort og fikk litt påfyll av kukompost, før det ble sådd.

SONY DSC

Det ble blant annet gulerøtter, reddik, purre, squash, salat og sukkererter.

Så kom juni og vi begynte med ny støttemur foran verandaen…
SONY DSC

Vi er så heldige å ha gravemaskin, så det gjorde jobben med å fjerne jord og stein så utrolig mye lettere enn å stå med spaden…

SONY DSC

Men for all del…

SONY DSC
Det ble noen timer med spaden og krafsen allikevel!

Og etter noen uker kveldsjobbing ble det ny støttemur og nytt blomsterbed…


(klikk her om du vil se hvordan vi gjorde det)

Det skal legges skifer foran muren, så vi startet med å fylle på pukk.
Og samtidig var det jo lurt å fylle på pukk der vi skal lage platting til den nye trappa…

SONY DSC

Og så ble det en visst plutselig en brå forandring på tidsskjemaet.
For da hadde Jarle mer lyst til å legge belegning-stein i stedet for skiferplatting…

Så da ble det platting da.
Det er viktig å gjøre ting når man har lyst, sier “noen” her i huset. 🙂
(Og da kan det jo nevnes at “noen” ikke har hatt lyst til å lage ny trapp, siden 2010!!!)

Og det er egentlig ganske rart hvordan “noen” klarer å få viljen sin til en hver tid. Nå er det nemlig juli og vi har startet med sommerferien. Late dager på hytta ble byttet ut med maling av hus, lysthus og rekkverk…

SONY DSC

Og vedskjul og garasje…

SONY DSC
Men jeg tror han “noen” klarer å få vilje sin fordi han er så smart å lokker med “goderi”!

For etter å ha brukt halve ferien på å male, skulle vi endelig sette ned paviljongen jeg kjøpte året før! Og med det i tankene, og Carola “på ørene” gikk malingen nesten som en lek. Nesten!

Paviljongen skulle stå i den nederste delen av hagen. Og for å finne ut hvordan den skulle stå, lagde vi en mal…

SONY DSC
Og etter litt “frem og tilbake” fant vi den rette plassen.

Så kunne gravingen starte…

Lysthuset med agnbøk ble satt ned…

Elektrikerrør til hagebelysning ble lagt, før vi startet steinlegging…

Og etter noen lange dager var det ferdig!


Og jeg var lykkelig!
En stund…
(klikk her om du vil lese mer om hvordan vi gjorde det)

For så hadde “noen” bestemt seg for at det passet veldig fint å ordne bakken opp til huset, i ferien. For det måtte hentes mange, mange lass med masser fra pukkverket, og det går jo ikke når vi er på jobb. Så derfor var det best å bruke ferien på det, sa “noen”…

Men først skulle gamle masser fjernes…

Så la vi sluk som skal ta overvannet fra gårdsplassen…

SONY DSC

Det ble fylt opp med maskinkult…

SONY DSC

Og komprimert med hoppetusse…

Så ble det kjørt på tonn etter tonn med knust asfalt…

SONY DSC

Og så fant “noen” ut at det var smart å fortsette med kantstein langs kanten…

SONY DSC

Mens andre måtte legge stein langs sluket…

SONY DSC

Og gå med hoppetussa… Opp og ned, opp og ned, opp og ned osv…

SONY DSC

Og jeg må jo krype til korset og innrømme at det ble veldig fint, og bakken har blitt så bra. Faktisk enda bedre enn vi hadde håpet på. Og da var det verdt jobben.

Så kom tiden for å gjøre ferdig veden.
Det gikk noen dager der også…


 

Ganske så kjedelig, men godt når vi var ferdige. Og nå har vi ved et par år…

Så nærmet det seg september…
Jarle er stor gutt, og skal snart feire 50-års lag på låven.
Planen for festlokalet var å dekorere et par vegger og lage bar, og bruke gamle materialer fra gamlestua…

SONY DSC

SONY DSC

Her er veggen som snart skal bli dekorert og bli bar…

Veggene ble rensket og for å “ta av litt av høyden” grunnet sorte øverst…

Deretter ble veggene kledd med den gamle kledningen…

Så startet jobben med å lage bar…

Alt bortsett fra lektene er faktisk fra gamlestua…

Ferdig!
Veggene er bekledd, og baren ferdig…


(Klikk her om du vil lese mer om hvordan vi gjorde det)

Så kom den store dagen!
Jarle ble 50 år. Venner og familie var invitert til lag…


Til glede for oss ble det en heidundrende og uforglemmelig fest!
(klikk her om du ønsker se mer av festen)

Etter det brukte vi noen dager på å rydde opp, og så gikk peppen ut av oss.
Resten av høsten brukte vi til å felle noen trær, og rydde i hagen. Og siden har vi gått i dvale…

Men nå er det nytt år med nye muligheter. 
Energien begynner så smått å komme tilbake og snart er vi i gang med nye prosjekter. Og vi gleder oss!