Grow-in selvvanningsbag

Tante Grusoms redning?

Selvvanningsbagen har en spesiell teknologi som gjør at du ikke trenger å vanne plantene så ofte. Bagen består av flere lag ulike materialer som har en helt spesiell oppsugningsevne og samtidig kan regulere vanntilførselen til plantene.

Dette gjør at planter som blir satt i «grow-in» kan vannes sjeldnere enn blomster i vanlig blomsterpotte. Bagen vil derfor egne seg godt til planter som trenger jevnlig vanning, som for eksempel ulike krydderurter, hortensia, og ulike sommerblomster.

I den minste «grow-in» bagen kan du fylle opptil 6 dl vann, og i den største 1,2 liter vann. Plantene vil da forsyne seg selv med vann etter behov.

Ønsker du å lese mer om disse kan du klikke HER.

I helgen ble pc`n angrepet av et sinna “politi-virus” som sa at jeg måtte betale kr. 1000,- innen 24 timer. Nå har jeg sittet forkledd med parykk og bart siden lørdag morgen. For hvis jeg ikke betalte pengene, ville jeg risikere 2 år i fengsel, og et erstatningskrav på inntill kr. 560.000,- NOK. Nå har jeg brukt nesten tre dager på å trøste mannen min. Han har nemlig vært veldig bekymret for hvem som skal lage mat til han de neste to årene når jeg sitter inne… 

Da er det godt å ha en datakynig bror som redder sin favoritt-søster fra fengsel og svoger`n fra å sulte i hjel… TUSEN TAKK!!!

God kveld! 🙂

Vis oss din TV-krok…

På NIB er det nok en utfordring…

IKEA skal lansere en helt ny TV-løsning som heter UPPLEVA. Her snakker vi en løsning som har som oppgave å se pen ut samtidig som den er funksjonell ? et ekte møbel. Hvis du blir med i utfordringen har du mulighet til å bli en av to som får en slik TV-løsning hjem på døren!

Så da hiver jeg meg med her da…

Vi er kanskje ikke en sånn “TV-familie” som sitter ved TV ved hver mulig anledning.
I hvertfall ikke fra våren til høsten. Men på vinterstid skal jeg ikke skryte på meg at vi ikke ser på TV… For da er vi i “arbeidsdvale” og TV`n blir nok mye hyppigere brukt.

Så her er vår TV-krok…

Som du ser er ikke er nok ikke jeg en av de som synes at TV`n e et særlig pent møbel,
derfor har vi ikke et 50 ” `er tv men heller en 32″ som får plass i TV-skapet.

Hva med deg? Har du en fin TV-krok? 

Om du ønsker å se andre TV-kroker, eller bli med i utfordingen hos NIB så trykk HER

Med ønske om en FIN tv-kveld 🙂

Hvordan SÅ inne?

Selv om kalenderen fremdeles sier januar og det er fortsatt vinter – har det for lengst begynntt å krible i de “grønne” fingrene til “tante Grusom”.

Selvfølgelig har ikke jeg fått meg det etterlengtede drivhuset, derfor har jeg nå googlet nette for å finne ut hvordan jeg allikevel skal kunne så en mengde med sommerblomster – som skal overleve den lange tiden frem til utplanting! 

 
Selv om mange frø kan såes rett ut til våren, ønsker jeg at de skal få et forsprang og bli størst mulig før utplanting. Og derfor har jeg planlagt å tjuvstarte med å så dem inne.

Jeg har prøvd dette før – og selvfølgelig – så spirer planten, vokser og blir riktig så langt og riktig så tynn! De ser faktisk ut som levende spagetti som slynger seg i hverandre… Og det er vist FEIL!

Så nå – for nå å kunne unngå en haug med levende pasta, har jeg lest at det er det et par enkle ting man må passe på….

Først, bare for å informere om at jeg har ambisjoner – har jeg innom hagesenteret, selvfølgelig full av pågangsmot – å kjøpt noen frøposer som skal bringe STOR blomsterglede til sommeren…

Det er fremdels noen ting jeg mangler før jeg skal sette i gang. Men jeg er på hugget!

Derfor:

Temperatur og lys er viktig!
Når man sår innendørs, er vist temperatur og lys veldig viktig.
Får planten det for varmt så vokser den for fort, og blir lang og stranten (les:spagettiplanter ala Line). Det samme skjer hvis den får for lite lys. Det meste av frø foretrekker litt varme når de skal spire (vanlig romtemperatur er vist fint), men så fort de har spirt skal man sette dem litt kjøligere for å få passe fart på veksten…
(Her har jeg bommet! De har stått varmt hele tiden!)

Så kommer det med lyset… For plantene bør også få ekstralys. En vinduskarm KAN være nok hvis det er langt nok utpå våren og vinduet er sørvendt, men de må ikke få direkte sol. Som ekstralys kan man bruke helt alminnelige lysarmaturer, det fungerer vist flott.


Hva og hvor mye jeg skal så, har noe med plass og lysmyluligheter å gjøre. Sår man for seint – ja så blir jo plantene ikke så store før utplanting, og de tregeste rekker altså ikke å sette blomst eller frukt før sommeren er over. Her ligger en fin såtabell for sommerblomster, som brukere på Hagegal har laget ut ifra egne erfaringer. Her står det hvor mange uker før planlagt utplanting du bør regne, hvilken temperatur de trives best med, spiretid og en del annet. Denne listen har jeg studert, og den virker som et veldig bra hjelpemiddel!

Det er kanskje flere enn meg – som lurer på hva man trenger for å så, og det enkleste svaret er da: “ta det du har”. Det anbefales å bruke såjord eller kaktusjord, men man kan også få flotte planter om man bruker vanlig blomsterjord eller hagejord. Mange frø tåler det helt greit.

Når det gjelder såpotter, er det mye man kan bruke. En billig løsning er for eksempel begrene fra druer eller cherrytomat. Disse er blanke, slipper til lys i lokket, har hull i bunnen, og får overflødig vann får renne ut. Det er også hull i lokket slik at det ikke blir for tett (Dette er vist bra mot mugg – Og mugg det vil vi IKKE ha).
 
Når du sår frøene, må man lese på pakken hvordan de vil ha det. Om de trenger spesialbehandling, hvor dypt de skal sås, temperatur ved spiring osv.

Dersom man ikke har noen anvisning, er det en grei regel å se på størrelsen på frøene. Helt små frø (nesten som støv) skal gjerne ikke dekkes i det hele tatt. Da må man passe på at overflaten holdes fuktig. Evt. kan man ha et tynt lag med perlite oppå, som slipper gjennom lys. Større frø dekkes med jord ca. tilsvarende størrelsen på frøene.

Sår du mange frø i samme beger må du prikle – men det kan være en fordel, siden du da kan velge ut de største spirene, og kassere resten.

Så må man passe på at man ikke sår frøene for tett, det må være mulig å dele de små plantene fra hverandre når de har vokst en liten stund.

Så til slutt sies det: Husk! Det viktigste er å huske, at dette kun er tips. Det er altså ikke en fasit, og om man gjør det på andre måter – kan det absolutt gå bra alikevel. Prøv selv, og gjør dine egne erfaringer. Det viktigste er gleden ved å se frøene spire og plantene gro!

HURRA!!!
Nå spises det druer og tomater i fleng her i huset – slik at “tante Grusom” skal få nok plantebeger – så hun igjen kan få MANGE og FLOTTE planter i hagen til sommeren…

Siden jeg har mange flinke hageblogge-venner blir jeg VELDIG glad hvis noen har noen tips og gode råd å dele med meg!

Lengter etter våren…

Jeg lengter SÅ veldig til våren!

Jeg lengter etter lysere dager…
Jeg lengter etter sola som skal skinne på meg når jeg sitter i solveggen med en kaffekopp…
Jeg lengter etter en grønn hage…
Jeg lengter etter blomster som blomstere en etter en…

Sukk…

Hva gjør man da? Når man lengter SÅ ille etter våren?
Da skjønner dere – da ser jeg på repriser av hageprogram, leter igjennom hagebilder fra i fjor og drømmer meg langt, lang bort fra januar, mørke og kulde!
Og det hjelper!

En annen ting man også kan gjøre, er å kjøpe blomster! 
For det er vel ingenting som gir mer smak av våren enn det blomster gjør!

I min leting etter vår har jeg skjønt at jeg er ikke alene…

Mine hagebloggevenner har virkelig våknet til live. De planter frø og skal få MANGE og STORE blomster til sommeren!
De andre har planterom og drivhus de!
Jeg har ikke det jeg.

HALLO!  Mannen min!!!!! Jeg har ikke det jeg!
(Dere skjønner at han mener jeg fint kan ta livet av blomstene her i huset – jeg trenger ikke et drivhus (les: kapell) til det)

Men jeg skjønner dere… Jeg har en plan…
He-he…
Tante Grusom har en plan…

Ha en strålende søndag!

From within

Januar utfordringen fra NIB (Norske interiørblogger) FROM WITHIN er jammen en utfordring som setter mine små hjernesellene i sving:

Om en deler inn livet i må, bør og vil, og bevisst manøvrerer etter det, kan en få mange fine oppvåkninger underveis. Hva om jeg ikke må alt jeg trodde jeg måtte? Om vi tar det med oss inn i interiøret, kan det kanskje begynne å bli ordentlig moro? Hva vil du? Hvordan har du det? From within? Vi vil se det upolerte og det polerte, det klassiske og det bohemske. Bare det kommer fra deg.

Hmmm… Hvem er nå jeg?
Det kan nok bli vanskelig å svare på for dere – siden jeg faktisk har problemer med dette selv…

Men en konklusjon jeg har kommet til – det er at jeg ikke er som andre interiørbloggere! Lite hvit og chabby chick. Hos oss er det mørke møbler.
Faktisk VELDIG lite som minner om et klassiskt norskt bloggehjem, tror jeg! 

Men kanskje nettopp DET er utfordringen denne månden?

Alle kan sende inn bidrag som viser hvem DE er!

Og her er jeg!

Jeg elsker vårt hjem… Med mørke møbler, treværk og natur, klassiske møbler, noe kjøpt nytt, noe er gammelt og noe er arvet…

 

 

Jeg er mørk!
Uff det hørte dramatiskt ut!

Jeg er altså ikke mørk til sins – men bare i smaken!

Jeg liker det rustikke og røffe – samtidig som jeg liker det klassiske og enkle!

Jeg liker pene ting – men det er viktig at det passer inn… Etter MIN smak da, selvfølgelig!
Det er faktisk veldig lite her som jeg ikke kan leve uten, men siden jeg ikke har behøvd å ta dette valget, lever jeg i sus og dus i vårt lykkelige mørke interiørhjem.  :-))

Dette blir mitt bidrag i utfordringen.
Om du har lyst til å delta eller se MANGE flotte bidrag kan du klikke her: NIB

Har du egentlig tenkt over hvem du er interiørmessig? Hva du eventuellt MÅ ha eller hva du fint kan klare deg uten?

 

 

 

Godt i gang med nytt år

Borte er all julepynt…
Borte er all fet julemat…
Borte er alt av julegodteri…

Huset er rensket for JUL. Og istedet fylles fater opp med frukt og grønnsaker…

Jeg har fått ny microlinse i julegave, og nå knipses bilder i hytt og pine – uten at det virker som om jeg får noe dreis på det.
Fikk et lynkurs av min dyktige hobbyfotograf-nevø i julen. Men innen jeg kom hjem, var alt jeg hadde lært søkk borte… Snakk om å ha teflonhjerne!!!
 

Januar er som alltid en veldig travel måned for meg. 
Varetellingen på jobben er nå ENDELIG over og vi kan starte med det som er gøy! Vi skal utvide butikken til dobbel størrelse – og det GLEDER vi oss til! Tenk å slippe å gå mellom verktøy og esker – nesen med livet som innsats! Phu… Det kommer nok til å bli en del kveldsjobbing fremover, men pyttt… Det gjør ingen ting når resultatet kommer til å bli helt KANON-bra!!!

Ha en FIN kveld!

Takk for året som gikk – 2012

Jul og nyttårsfeiring er over, og et nytt år er godt igang…
Med sykdom i huset, har det tatt litt tid å komme i gang – men jeg vil gjerne starte årets første innlegg, med et lite tilbakeblikk i året som har gått.

Det har skjedd mye i 2012… Vil du være med på et lite tilbakeblikk?

Januar:

Jeg ble invitert på bloggtreff i Fredrikstad…

Det var en artig opplevelse. Jeg ble kjent med mang hyggelige damer som jeg ellers bare har lest bloggene til.

Så startet oppussingen hjemme…

Det var yngstejenta Sara som endelig fikk byttet ut barnerommet med hesteborder – med et “ekte” ungdomsrom…

Februar:

Det startet med en tur til Roma, med hyggelige leverandører fra verktøyleverandøren, Milwaukee.

Vel hjemme, startet våren…

Dette bildet ble tatt 21. februar, og gradestokken viste følgende temperatur…

+22º i solveggen!
Det var ikke å forrakte av en dame som ikke liker kulde og vinter!

Mars:

Våren kom tidlig, og det betydde starten av mange av årets hageprosjekter…

Vi kjøpte smijernslyshus – ferdig montert – og fikk med nød å neppe fraktet det hjem på lastebil…
Phu! Da var jeg nervøs for alle strømkablene som jeg trodde vi skulle dra med oss på veien.
Men det gikk bra og jeg var strålende fornøyd!

Så startet vårpyntingen ute…

Julerosene ble plantet i urner, og jammen klarte de å overleve. Nå står de plantet i hagen 🙂

Båten fikk sin vårsjau, og ble satt på vannet…

Den første båtturen gikk til familiehytta som hadde klart seg fint gjennom vinteren.
Ingen skader og ingen tyver hadde vært på besøk!

April:

Det første blomsterbeddet ble laget…

Rosene som tidligere hadde stått i hestekjærra ble plantet der, sammen med en del løker jeg kjøpte på årets hagemesse.
Det gikk IKKE bra!
Rosene hadde ikke klart vinteren, og mange av løkene klarte ikke kulda som kom helt på tampen…

Så fikk jeg denne superflotte krakken i gave!!!

Den sto så fint i gangen, da jeg kom hjem etter å ha bestått førerkort-oppkjøringen på bil og henger!
Med en søt hilsen: Gratulerer med hengerlappen, hilsen “tilhengerene” dine!
Tusen takk til mann og barn ♥

Mai:

Da fortsatte hageprosjektene for fullt!

Vi lagde to nye blomsterbed oppe på plattingen.
I tillegg støpte vi en betongplate til smijernslysthuset og skiferla denne.
Så ble det plantet roser rundt…

Den falleferdige hestekjærra hadde Jarle demontert for deretter å lage nye deler der de gamle var råtnet opp…

Så lagde Jarle en skiferplatting under – og jeg plantet i kjærra…

Juni:

Da var undertegnede på tur igjen…

Denne gangen gikk turen med verktøyleverandøren Robert Bosch til Tyskland.
En superflott tur med mange herlige mennesker!

Så intraff den absolutte værste opplevelsen i mitt liv…

Min kjære pappa døde.
Etter dette har livet vårt fått en ny erfarling, og det har vært mange tunge stunder.
Men han er med oss i våre hjerter og vil ALDRI, ALDRI bli glemt! ♥

Juli:

Sommeren kom, men dog ikke sommerværet…

Vi reiste på hytta, og hadde en hyggelig ferie med familien…

Og en torsdag var det pent vær!

Den ble tilbrakt på brygga, med bading og soling etter beste evne!!!

Ellers ble ferien brukt til å male hytta grå… Og vi ble kjempefornøyde med resultatet!

August:

Vel hjemme fortsatte vi med nok et hageprosjekt…

Her var det opparbeiding av skråningen, som tidligere var fylt med “villniss”.
Det ble flyttet planter fra andre bed, som vi skal gjøre om.
I tillegg ble det lagt duk, barket og lagt granitt-sten ned bakken.

Så inviterte vi venner og familie til hagefest!

Tada!!! Og hagefesten – den ble til bryllup æ gitt…

Vi hadde en fantastisk bryllups-seremoni med ringpåsettelse i smijernslysthuset – med alle våre nære og kjære til stedet!
Tusen, tusen takk til dere alle for en SUPER feiring!!!

September:

Og Line var igjen på farten…

Denne gangen gikk turen til Dublin, sammen med 21 flotte damer!

Der hadde jeg også bursdag, og damene pyntet meg opp for anledningen…

Vel hjemme, ble puslete sommerblomster byttet ut med litt mer høstlige planter…

Jeg tror jeg er en type som liker alle årstidene… Vel – bortsett fra vinteren!

Men, når sommeren går på hell – liker jeg høsten med lyng og levende lys inne…

Så kom salget på planteskolene…

MANGE nye planter og løker ble kjøpt og plantet i det nye beddet ved verandaen…
Igjen var jeg strålende fornøyd med å få mye for pengene…

Oktober:

Da var tiden inne, etter over 100 år i familiens eie – å levere tilbake dåpsfatet som forsvant fra Skiptvedt kirke, i brannen i 1762…

Det var en FLOTT oveerrekkelse i gudstjenesten i Skiptvet kirke…

Med mange og blandede følelser… Både glede og vedmod ♥
Men nå var tiden inne – og vi følte alle at det nå var helt riktig å gi dette tilbake…

November:

Denne månden ble brukt til juleforberedelser…

Julegaver ble kjøpt inn, litt baking og litt pynting…

Det ble også litt jul ved inngangspartiet…

Desember:

Grunnen til at julen ble klargjort så tidlig var nemlig at vi skulle på tur i desember…

Min kjære mamma fylte 60 år denne månden, og feiret den store dagen med å innvitere familien med seg til Anfi Del Mar på Gran Canaria!!!

Gratulerer så mye med dagen, kjære mamma!
Og tusen, tusen takk for en fantastisk tur sammen med deg!!! ♥  ♥  ♥

Vel hjemme kom julaften og feiring med familien.

Julenissen kom på besøk –
Og våre herlige små “batman-nevøer” fikk gaver av selveste NISSEN!
Eller var det ikke nissen?
Jeg spurte minstemann på snart 4 år: Har du fått så fin gave av nissen du da?
Hvor han da umiddelbart svarte: Jeg tjoj det vaj onkel som haj kjedd seg ut, jeg…

Hmmm… Var det virkelig ikke julenissen???

Med dette ønsker jeg dere alle et riktig GODT NYTT ÅR!
Jeg takker også for alle hyggelige hilsner jeg har fått, og at dere har fulgt meg i året som har gått.
Og jeg håper dere også vil være med meg videre i 2013. ♥